Protest wielrenunie kan Parijs-Nice niet stoppen

De rittenkoers Parijs-Nice gaat gewoon door, ondanks de vraag van de internationale wielerunie UCI aan de profwielerploegen om de wedstrijd te boycotten. Dat heeft de Franse organisator Amaury Sport Organisation (ASO) gisteravond verklaard in een persbericht.

De UCI deed maandagavond een oproep aan de wielerploegen om de jaarlijkse ‘Rit naar de zon’ te mijden. ASO, ook de organisator van de Tour de France, weigerde eerder de vernieuwde Astana-ploeg van Johan Bruyneel toegang tot de Tour te verlenen wegens dopingproblemen uit het verleden. UCI reageerde daarop door alle door de ASO georganiseerde wedstrijden van de internationale kalender te schrappen. Daardoor is deelname van profwielerploegen illegaal volgens de UCI-regels.

ASO reageerde door Parijs-Nice op de nationale Franse kalender te plaatsen. „Ondanks de vijandige houding van de UCI zal Parijs-Nice van 9 tot 16 maart wel degelijk doorgaan. Dat zal gebeuren volgens de technische regels van de Franse wielerbond, conform de Franse wetgeving”, meldde ASO.

Het conflict tussen organisator ASO en wielrenunie UCI plaatst de teams voor een dilemma. ASO liet weten dat wie verstek laat gaan voor Parijs-Nice ook geen uitnodiging ontvangt voor de Tour de France, voor sponsors de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. De deelnemers worden vrijdag bekendgemaakt.

UCI van haar kant dreigde ploegen die deelnemen aan Parijs-Nice de toegang te ontzeggen tot de Olympische Spelen en de wereldkampioenschappen.

Interim-directeur Henri van der Aat van de Rabobank-wielerploeg zei eerder al dat er een groot probleem ontstaat als ASO de plannen doordrukt. De Belgische manager Patrick Lefevere van de Quick.Step-ploeg stelde in Belgische kranten dat hij de vete tussen de twee meer dan zat is. „Deze oorlog is drie jaar aan de gang en wordt steeds ernstiger. Beseffen de partijen niet welke schade ze de wielersport toebrengen?”