Politieke spanningen in Kenia verder opgelopen

Kofi Annan heeft gisteren de onderhandelingen in Kenia over de politieke crisis opgeschort. De oud-VN-chef, die bemiddelt in het Keniaanse conflict, wil nu individuele gesprekken gaan voeren met president Kibaki en oppositieleider Odinga. Beide kemphanen lieten de onderhandelingen tot nu toe over aan partijgenoten. „We kunnen niet op deze basis verdergaan”, zei Annan.

De politieke spanning in Kenia was al opgelopen door het dreigement van Annan om het land te verlaten als de strijdende partijen niet snel tot een vergelijk komen. Hij heeft volgens medewerkers laten weten dat hij overweegt op te stappen uit „frustratie” over het trage verloop van de gesprekken. In een publieke verklaring zei Annan maandag „te moeten concluderen dat ze [regering en oppositie] niet in staat zijn de uitstaande kwesties op te lossen”. Het dreigement van Annan om Kenia te verlaten lijkt bedoeld om de druk op de partijen te vergroten.

Annan bemiddelt sinds 29 januari in Kenia tussen regering en oppositie. Het land verkeert in een politieke impasse sinds de volgens onafhankelijke waarnemers frauduleus verlopen presidentsverkiezingen eind december. Bij gewelddadigheden sindsdien zijn minstens 1.500 mensen omgekomen, volgens de nieuwste cijfers van de Keniaanse politie. Tot dusverre was sprake van zeker 1.000 doden.

Afgelopen vrijdag ontstond hoop op een spoedig akkoord toen regeringspartij PNU en oppositiepartij ODM verklaarden dat zij het eens waren over het instellen van de functie van premier, een wens van de oppositie die deelname aan de regering eist. De partijen zijn het echter oneens over de invulling van de functie en over andere twistpunten, wat de vrees vergroot voor mislukking van het overleg en voor nieuw geweld.

De spanning liep maandag ook op door de aankondiging van de oppositie dat zij haar straatprotesten hervat als morgen nog geen akkoord is bereikt. Gisteren was nog niet bekend of nieuwe demonstraties worden toegestaan. Vorige maand werden de protesten verboden. (Reuters, AP)