Politiebond ACP is ook tegen cao-bod

De politiebond ACP heeft gisteren het eindbod van minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) voor een nieuwe cao afgewezen. Ruim 90 procent van de geraadpleegde leden vindt het bod onvoldoende.

Als de minister niet opnieuw wil onderhandelen „wordt het een hete zomer”, beloofde ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp gisteren tijdens een politiedebat in de Amsterdamse Studio Plantage.

Dat de leden van de op een na grootste politiebond het eindbod zouden afwijzen, werd verwacht. Nu de achterban van de ACP het standpunt „democratisch” heeft bevestigd, is het officieel, aldus onderhandelaar Wiel van der Pal. Vorige week maakte de ANPV al bekend het bod niet te aanvaarden. De VMHP vindt het bod onder voorwaarden acceptabel. De NPB maakt zijn standpunt op 5 maart bekend.

Ter Horst deed haar eindbod aan het politiepersoneel vorige week. Volgens de minister komt het neer op 10 procent meer loon in drie jaar tijd. Volgens de ACP klopt die berekening niet en gaat het structureel om slechts 6,8 procent. „Iedereen is het er over eens dat de functiewaardering achterhaald is, ook de minister”, zei voorzitter Van de Kamp. „Maar zij wil de functies pas in 2010 herwaarderen. Daarvoor gaat ze bovendien de loonruimte van 3,25 procent voor 2010 gebruiken. Dat geeft geen pas”, aldus de ACP-voorzitter. „Als je nu erkent dat de functiewaardering van politiemensen achterhaald is, dan doe je daar nu wat aan.”

De ACP eist 200 euro netto voor alle politieagenten. „We willen niet in percentages praten. Het moet gewoon duidelijk zijn, ruim 200 euro erbij”, zei Van der Pal.

Het bondsbestuur heeft de minister met een expresbrief op de hoogte gesteld van het standpunt. Ook heeft de ACP een ultimatum gesteld. Wanneer Ter Horst op 7 maart, middernacht niet heeft aangegeven opnieuw te willen onderhandelen met de politiebonden, volgen acties. Van de Kamp: „De maat is meer dan vol. Het zal er hard aan toegaan, of dat nou leuk is voor het publiek of niet.”

Te denken valt dan aan acties rond voetbalwedstrijden, zoals eerder dit jaar. Ook kan de inzet bij evenementen worden beperkt. Volledige afwezigheid van de parketpolitie is een andere optie.