Pakistan stelt toegang tot Youtube weer open

Islamabad / New York. Pakistan heeft de vrijdag ingestelde afsluiting van de online videodienst Youtube gisteren opgeheven. Dat hebben de Pakistaanse telecomautoriteiten en Youtube-eigenaar Google tegenover de BBC bevestigd.

Internetgebruikers in grote delen van de wereld konden het afgelopen weekeinde een aantal uren geen video’s bekijken op Youtube. De storing is veroorzaakt doordat de Pakistaanse overheid de toegang tot de videosite wilde blokkeren in het land. Youtube zou godslasterlijk materiaal bevatten.

De storing van zondag toont opnieuw de kwetsbaarheid van internet. Minder dan een maand geleden brak een aantal kabels in de Middellandse Zee. Die breuk zorgde dat internetgebruikers in Egypte geen toegang meer hadden tot het computernetwerk en veroorzaakte communicatieproblemen van het Midden-Oosten tot India.

Volgens een expert van het Amerikaanse bedrijf Renesys, dat het dataverkeer op het web in de gaten houdt, begonnen de problemen nadat een Pakistaanse telecombedrijf zich per ongeluk bekendmaakte aan internetcomputers als de snelste route naar Youtube. Een sneeuwbaleffect volgde.

Wie een video opvraagt bij YouTube – of een e-mail stuurt of een webpagina oproept – krijgt de informatie via de snelste route. Dat kan rechtstreeks van een server in de VS naar Nederland zijn, maar ook via een (langere, maar snellere) omweg van allerlei computers wereldwijd. Zondag liep de ogenschijnlijk snelste route via Pakistan echter dood. Het probleem kon escaleren omdat een aantal grote ‘navigatiesystemen’ van internet ook de route via Pakistan wilden nemen.

Vrijdag beval de Pakistan Telecommunications Authority (PTA) aan zeventig internetaanbieders om de toegang tot Youtube.com te blokkeren, omdat de website anti-islamitische filmpjes zou bevatten. De telecomautoriteit maakte niet bekend om welk materiaal het ging, maar een PTA-medewerker zei dat het ging om een trailer voor de vermeende anti-islamfilm van het Nederlandse Tweede Kamerlid Geert Wilders (PVV).

‘Misrouting’ is zeldzaam, maar gebeurt eens in de zoveel jaar. Een fout in het navigatiesysteem van internet is vaak het gevolg van een tikfout. (BBC, AP, Reuters, AFP)