‘Osama bin London’ schuldig

Een Britse moslim die nauwe contacten onderhield met de plegers van vier mislukte zelfmoordaanslagen in Londen in 2005, is gisteren door een jury schuldig bevonden aan het trainen van extremisten voor terroristische doeleinden en het aanzetten tot moord op niet-moslims.

De 50-jarige Mohammed Hamid, die zichzelf omschreef als Osama bin London, wordt door de politie beschouwd als een sleutelfiguur bij de rekrutering van moslims voor terroristische activiteiten. Hij organiseerde in 2004 onder meer trainingskampen in het Lake District, een natuurgebied in het noordwesten van Engeland.

De politie besefte destijds dat er iets verdachts aan de hand was in het Lake District en maakte zelfs video-opnames van de trainende moslims. Ze zag echter onvoldoende aanleiding de mannen op te pakken, omdat er geen wapens werden gebruikt. Wel werd er afluisterapparatuur in de Londense woning van Hamid aangebracht.

Na de aanslagen van 7 juli 2005 in Londen, waarbij 52 onschuldige mensen om het leven kwamen, pochte Hamid tegenover een metgezel. „Tweeënvijftig? Dat is nog niet eens een ontbijt voor mij.”

Op 21 juli volgden de aanslagen van vijf door hem getrainde radicale moslims. In vier gevallen haperden de explosieven echter. Een vijfde man liet zijn nog niet ontplofte bompakket in een bosje achter. De daders zijn vorig jaar tot lange celstraffen veroordeeld. Het staat overigens niet vast dat Hamid persoonlijk vooraf van de aanslagen van 21 juli wist. Wel trachtte hij nadien de aanvankelijk ontsnapte daders te bellen.

Hamid, van Indiase afkomst, gaf al op zijn zestiende de brui aan zijn schoolopleiding. Vervolgens kwam hij in aanraking met justitie wegens diefstal en drugsverslaving. Bij een bezoek aan India wist hij van de drugs af te raken. Hij trouwde een streng islamitische vrouw en wijdde voortaan zijn energie aan de radicale islam.