Opvallende autodidact

cd jazz Rik Mol: What’s On Tonight ****-

cd jazz

Rik Mol: What’s On Tonight ****

Rik Mol is een autodidactisch talent. In korte tijd sleepte de trompettist van begin twintig uit Zeeland diverse concoursprijzen in de wacht. Niet alleen daarmee viel hij meteen op in de scene, het was vooral zijn onvermoeibare lust om in te vallen bij welke groep dan ook. Al gauw werd de ex-conservatoriumstudent met de heldere toon en brutale ideetjes vast bandlid bij groepen van zijn docenten. In 2004 formeerde hij zijn eigen Rik Mol Group met onder meer saxofonist Ben van den Dungen en pianist Rob van Bavel. Daarmee maakte hij What’s on Tonight, een prima debuut-cd die eerst in eigen beheer uitkwam maar nu gelukkig is opgepakt door een maatschappij.

Gepimpte jazz, omschreef Mol zijn muziek zelf eens. Maar hij manifesteert zich vooral als alleseter, een muzikant van zijn tijd die rustig langs dancebeats scheert, eventjes de bebop raakt en laat zien dat hij klassieken kent, om daarna moeiteloos zijn bugelhoorn te vlijen tegen zalvende strijkersklanken. Met zijn composities en toon heeft Mol het absoluut. Hopelijk brengt hij weer wat rock-’n-roll in de Nederlandse jazz.