Opnieuw miljoenen boete voor Microsoft

Europees Commissaris Neelie Kroes (Mededinging) heeft de Amerikaanse softwarefabrikant Microsoft een nieuwe boete opgelegd, van 899 miljoen euro. Het is de hoogste boete tot dusver voor één bedrijf.

Microsoft moet opnieuw betalen omdat het bedrijf zich volgens de Europese Commissie nog altijd schuldig maakt aan misbruik van zijn dominante marktpositie. „Het stemt me niet vrolijk hier weer te staan”, zei Kroes vanmorgen op een persconferentie. Het totaal van de boetes die de Commissie de afgelopen jaren heeft opgelegd aan Microsoft bedraagt nu 1,68 miljard euro, meer dan aan enig ander bedrijf.

Vorig jaar jaar leek juist een einde te zijn gekomen aan het jarenlange juridische gevecht tussen Microsoft en de Europese Commissie. Dat draait rond de eis van Brussel aan het Amerikaanse bedrijf technische informatie te geven over zijn besturingssysteem voor servers, zodat concurrenten programma’s kunnen maken die daar goed mee samenwerken. In september stelde het Gerecht van eerste aanleg van het Europese Hof van Justitie na jaren procederen de Commissie op alle belangrijke punten in het gelijk. Microsoft kondigde toen aan zich daarbij neer te leggen. Vorige week zei Microsoft-topman Steve Ballmer nog dat het bedrijf veel opener wil zijn voor concurrenten.

„Het versturen van een persbericht is niet hetzelfde als het veranderen van de bedrijfsvoering”, zei Kroes vanmorgen. „Er moet daadwerkelijk iets veranderen. Het gaat niet alleen om retoriek.”

Microsoft heeft volgens de Commissie in de periode voor 22 oktober vorig jaar, dus ná de uitspraak van de Europese rechter, te hoge prijzen gevraagd aan concurrenten die technische informatie wilden over het besturingsprogramma.

Microsoft liet in een persverklaring meteen weten dat de klacht van Kroes betrekking heeft op oude zaken en dat het bedrijf zijn beleid inmiddels heeft gewijzigd.

Kroes noemde de recordboete „redelijk”. „We hadden nog veel verder kunnen gaan”, zei ze. „We hadden ook een boete kunnen opleggen van 1,5 miljard.”

De eerste boete voor Microsoft dateert van maart 2004. Het onderzoek tegen het bedrijf begon in 1998 na een klacht van een concurrent, Sun Microsystems.