Onrust in China na blessure Yao Ming

In China is onrust ontstaan over de blessure van basketbalspeler Yao Ming, letterlijk en figuurlijk de grootste sporter van China. De 2 meter en 29 centimeter lange speler dreigt door de blessure de Olympische Spelen in zijn land mis te lopen.

Yao Ming, die sinds 2002 in de Amerikaanse profcompetitie NBA uitkomt voor de Houston Rockets, raakte gisteren zo geblesseerd dat hij voor de rest van het seizoen verstek moet laten gaan. Ming is overbelast, meldden de clubdokters. Hij heeft een stressfractuur in zijn linkervoet.

Voor veel Chinezen belichaamt Yao Ming de hoop op olympisch succes in het basketbal én op internationale erkenning. „Het enige wat Yao Ming wat troost kan bieden is deelname aan de Spelen”, schreef de krant Titan Sports vanochtend op de voorpagina. De blessurzaakan Yao Ming was het eerste item in het middagjournaal op de Chinese staatstelevisie. In 2004 droeg Yao Ming de Chinese vlag tijdens de openingsceremonie van de Spelen in Athene.

De Chinese basketbalbond riep gisteren meteen een persconferentie bijeen om meer info te geven over de conditie van Mao Ying. Dat werd bijna als een zaak van nationaal belang behandeld. Daarom waren ook alleen Chinese journalisten uitgenodigd. „Dit is hoogst gevoelig, dus stuur geen buitenlanders naar de persconferentie”, kreeg het lokale bureau van Associated Press te horen zonder verdere uitleg. Het Chinese Olympisch Comité heeft nog niet gereageerd.

Yao Ming is de afgelopen jaren in China uitgegroeid tot een volksheld. Hij is verreweg de populairste sportpersoonlijkheid van het land. Chinese sponsors en televisiezenders vrezen dat de kijkcijfers voor de wedstrijden van de Houston Rockets, die in China rechtstreeks worden uitgezonden, aanzienlijk zullen dalen nu Yao Ming niet meer meespeelt. (AP/Reuters)