Onderzoek naar brand Catshuis

Een strafrechtelijk onderzoek naar de brand in het Catshuis in 2004 moet duidelijk maken of ambtenaren wisten van het gebruik van het verboden brandgevaarlijk oplosmiddel thinner. Dat zei minister Hirsch-Ballin (Justitie, CDA) gisteren in een debat met de Tweede Kamer. Het kabinet had al een onderzoek aangekondigd, maar de precieze onderzoeksopdracht was nog onbekend. Bij de brand in de ambtswoning van de premier kwam een schilder om het leven. Damp van thinner bleek de oorzaak van de brand. De hele Tweede Kamer eiste gisteren een diepgaand onderzoek. Premier Balkenende benadrukte in het debat dat tot nu toe geen bewijs is gevonden dat ambtenaren op de hoogte waren. Het schildersbedrijf werd in 2006 al veroordeeld tot een boete van 15.000 euro voor het illegale gebruik van thinner. De rechter in die zaak pleit nu voor een nieuw onderzoek, zo blijkt een brief die hij verstuurde naar vakbond FNV Bouw. (NRC)