Mooi gezichtje is niet genoeg

Dit weekeinde kregen 418 modellen in spe advies over make-up en nagels tijdens de Model Convention.

Iedereen lijkt tegenwoordig wel model te willen worden.

Miryea Krijgsman toont zichzelf aan scouts van modellenbureaus. Foto’s Floren van Olden Den Haag 24-02-2008 Op een modellen conventie in Den haag komen verschillende modellen samen om gescout te worden. De deelnemers betalen 395 euro entree en doen een gooi naar het modellen leven. Tussen de ingezonden beelden bevind een serie voor NRC NEXT aan de hand van het verhaal waarin drie modellen gevolgt worden. Marleen maakt dit verhaal en selecteerd aan de hand van de strekking van het verhaal Foto: Floren van Olden Olden, Floren van

„Sinds ik klein ben, zeggen mensen al dat ik model moet worden”, vertelt Miryea Krijgsman (16). „Mijn vriendinnen, mijn oma. Ze vinden dat ik mooie grote ogen heb.” Samen met haar moeder Corina Krijgsman besloot ze daarom afgelopen zaterdag naar de Model Convention te gaan in Den Haag. „Ik heb nog nooit een poging ondernomen. Als vandaag blijkt dat modellenbureaus niet geïnteresseerd zijn, zet ik een toekomst als model uit mijn hoofd.”

Model Scouts Network organiseerde zaterdag voor het eerst in Nederland – en in Europa – een zogenoemde model convention. In de VS vinden deze conventions al vijftien jaar plaats. Het idee is als volgt: jongeren die model willen worden en modellenbureaus worden aan elkaar voorgesteld. Deelnemers betalen daarvoor entreegeld (circa 800 dollar).

Mariana Verkerk en Mauritz Briët van Model Scouts Network wilden het evenement wel informatiever aanpakken dan in Amerika. En dus werden de 418 aanwezigen (er was plaats voor duizend) in de grote zaal van het World Forum Convention Center toegesproken door mensen uit het vak. In de gangen naast de zaal konden de modellen in spe advies krijgen over make-up en nagels, foto’s laten maken en met ex-deelneemsters van het programma Holland’s Next Top Model bedenken welke twee foto’s ze later op de dag aan de scouts van de bureaus zouden laten zien. Want daar draaide het uiteindelijk om: jezelf op de catwalk presenteren aan ruim vijftig modellenbureaus uit binnen- en buitenland (waaronder Japan, Zuid-Afrika en VS). Kosten voor deze dag: 395 euro (officieel; er was een korting van 50 euro).

Veel geld, vindt Corina Krijgsman. „Miryea kreeg via het blad Girlz 50 euro korting, maar we hebben er thuis wel even over gediscussieerd. Uitkomst was dat Miryea de ene helft zou betalen en wij de andere helft.” Ex-topmodel Irene van de Laar, een van de sprekers, vindt het een behoorlijk bedrag, maar zegt ook: „Blijkbaar hebben mensen het er voor over.” Aanwezige modellenbureaus AFT en Ulla Models zeggen het tevens „een beetje duur” te vinden. „Maar als je potentie hebt als model, biedt deze bijeenkomst je een goede kans”, zegt Michael de Bree van Ulla Models. „Anders zou je nooit zoveel nationale en internationale modellenbureaus ontmoeten.” Volgens AFT zorgt de toegangsprijs direct voor een goede schifting, „en krijg je niet van die Idols-taferelen”, aldus eigenaar Jan-Pieter Roozen.

Verkerk vindt het bedrag, dat ze hebben bepaald na berekening van zaalhuur, onkostenvergoeding voor de scouts en advertenties, helemaal niet hoog. „Jongens en meisjes die model willen worden, besteden vaak al bijna eenzelfde bedrag aan fotoshoots en cursussen, maar dan zijn ze nog nergens. Hier ontmoeten ze de mensen om wie het draait: de scouts van modellenbureaus.”

De vraag is natuurlijk: voor hoeveel aanwezige jongeren ligt een toekomst als model in het verschiet? Voor een kleine minderheid waarschijnlijk. In de VS krijgt gemiddeld 30 procent een callback, dat betekent dat een modellenbureau een persoon nog eens wil zien en spreken. Sommigen slepen er een opdracht uit, maar slechts een enkeling weet er zijn of haar baan van te maken. En alhoewel ‘nee’ ook een antwoord is volgens Briët, lijken conventions met name voor de bureaus – voor wie reis- en verblijfkosten worden betaald – een perfecte gelegenheid om in één keer honderden jongeren met een modellenwens te spotten. „Een fantastisch initiatief” vindt Roozen van AFT het dan ook. Het evenement levert hen free publicity op, én het vergemakkelijkt de zoektocht naar modellen. Dat actief zoeken is sowieso al minder nodig, zegt Hans Copper, booker bij AFT. „Iedereen wil tegenwoordig model worden, het is een hype. Meer dan ooit melden mensen zich bij ons aan.”

De Model Convention voorziet in een vraag, zowel van bureaus die altijd op zoek zijn naar nieuwe gezichten, als van jongeren die het liefst geld willen verdienen met hun uiterlijk. Het is wat betreft die laatste groep een vraag die wordt aangewakkerd. Irene van de Laar (39): „Ik had op mijn 16de geen modellendroom. We werden daarin toen niet geprikkeld.” Eind vorige eeuw werd er nog neergekeken op het modellenvak, tegenwoordig hebben modellen een sterrenstatus. Hun glamoureuze leven wordt breed uitgemeten in glossy’s en tv-programma’s. Ook Holland’s Next Top Model, waarvoor zich elk seizoen 5.000 tot 6.000 meisjes aanmelden, is erg bekend onder jongeren. Onlangs werd zelfs een heuse Model Academy opgericht.

Deze convention past in de trend. De ex-deelneemsters van Holland’s Next Top Model (die ook meelopen op de catwalk, in de hoop gespot te worden door grote internationale bureaus – en inderdaad veel callbacks kregen), worden als helden bejegend. Iedereen wil met ze op de foto.

Miryea Krijgsman kreeg twee callbacks, van AFT en Elite North America. „You’ve got a very pretty face”, vertelt Karen Lee van Elite haar. „But I am not sure if you’re well shaped. Can I see your ankles?” Miryea krijgt opdracht foto’s van haarzelf in bikini op te sturen. „Tja, welk meisje heeft nu geen heupen”, vraagt haar moeder. „Maar zo’n kans moeten we wel grijpen, dus dat wordt lijnen, hè meid?”