Meer dan een lekker bekkie

cd van de week

Leona Lewis: Spirit

Sony/BMG ****

In het universum van de reaility-tv heeft een popartiest maar twee kwaliteiten nodig: een soepele stem en een lekker bekkie. Dus won de prachtige Leona Lewis met haar elastieken stembanden het derde seizoen van het Britse The X Factor en scoorde ze een nummer-1-hit met de voorgekookte single die al voor de winnaar klaarlag.

Voor het maken van dit debuutalbum kreeg Lewis meer vrijheid, en dat is gezien haar talent terecht. Wanneer ze in het door een kalme piano begeleidde Homeless zingt dat ze zonder geliefde geen thuis heeft (geen buitensporig poëtische bespiegeling) weet ze met dramatiek en overtuigingskracht toch kippevel op te wekken.

Lewis heeft een technische behendigheid die aan Mariah Carey doet denken, maar meer gedoseerd en zonder steeds in eindeloze technische capriolen te verdwalen. Soms beent de productie haar talent redelijk bij, bijvoorbeeld in het slepende Take A Bow met een van Justin Timberlake’s Cry Me A River geleend riedeltje. Soms is het een storende bijzaak, zoals in het krachtig gezongen Bleeding Love dat wordt bezoedeld met lelijke drums en een dramatisch strijkertapijt dat wel vaker terugkeert.

Zonde, want in een tijdperk waarin van vocalisten zonder productie en stemvervormers vaak weinig overblijft, is Lewis juist een zangeres die imponeert met haar eigen instrument: haar stem.

Deze cd is in z’n geheel te beluisteren op nrcnext.nl, vanavond uit&thuis, muziek.

    • Saul van Stapele