Lang

Lang lichaamstaal Joop van der Pligt President Bush bezoekt de Masaï in Tanzania. Masaï zijn lang en hier zien we dat het moeten opkijken tegen een ander onmiddellijk gevolgen heeft. De pose van Bush heeft iets nederigs; een kleine man die opkijkt naar een grote Masaï. Deze staat trouwens op het punt nog groter te worden als gevolg van een ritueel waarbij vanuit stilstand zo hoog mogelijk op en neer wordt gesprongen. Lichaamstaal en gedrag zijn anders wanneer we omhoog moeten kijken. Jarenlang was ik de langste en hoefde dus nooit omhoog te kijken. De eerste keer dat dat wel moest was een vreemde gewaarwording. Plotseling realiseerde ik me de voordelen van lengte. Het is veel eenvoudiger het niet eens te zijn met een kortere soortgenoot dan met iemand die een kop groter is. Lengte = macht! Lange mensen zijn populairder, minder vaak kinderloos, hebben een hoger inkomen en meer status en succes. Ook het omgekeerde geldt; na succes staan we meer rechtop dan na falen. Bij onzekerheid gaan we ‘kleiner’ zitten of staan en hebben daardoor ook weer minder succes. Het gebeurt automatisch. De gevolgen van lengte gelden trouwens meer voor mannen dan voor vrouwen, vandaar dat korte mannen wellicht meer capriolen uithalen dan vrouwen ter compensatie van hun bescheiden lengte. Succes hoort dus bij lengte en vice versa. Dat verklaart wellicht waarom Nederlanders bekend van tv en ander media bij een toevallige ontmoeting altijd kleiner zijn dan verwacht. Geldt ook voor voetballers. Kwam een keer het Nederlands elftal tegen op Schiphol; teleurstellend kleine jongens. US President George W. Bush stands with traditional dancers during a tour of the Maasai Girls School on February 18, 2008 in Arusha, Tanzania. Bush unveiled a new plan Monday to hand out millions of bed-nets to defend every Tanzanian child aged one to five from the mosquitoes that spread deadly malaria.AFP PHOTO/Mandel NGAN AFP

President Bush bezoekt de Masaï in Tanzania. Masaï zijn lang en hier zien we dat het moeten opkijken tegen een ander onmiddellijk gevolgen heeft. De pose van Bush heeft iets nederigs; een kleine man die opkijkt naar een grote Masaï. Deze staat trouwens op het punt nog groter te worden als gevolg van een ritueel waarbij vanuit stilstand zo hoog mogelijk op en neer wordt gesprongen. Lichaamstaal en gedrag zijn anders wanneer we omhoog moeten kijken. Jarenlang was ik de langste en hoefde dus nooit omhoog te kijken. De eerste keer dat dat wel moest was een vreemde gewaarwording. Plotseling realiseerde ik me de voordelen van lengte. Het is veel eenvoudiger het niet eens te zijn met een kortere soortgenoot dan met iemand die een kop groter is. Lengte = macht! Lange mensen zijn populairder, minder vaak kinderloos, hebben een hoger inkomen en meer status en succes. Ook het omgekeerde geldt; na succes staan we meer rechtop dan na falen. Bij onzekerheid gaan we ‘kleiner’ zitten of staan en hebben daardoor ook weer minder succes. Het gebeurt automatisch. De gevolgen van lengte gelden trouwens meer voor mannen dan voor vrouwen, vandaar dat korte mannen wellicht meer capriolen uithalen dan vrouwen ter compensatie van hun bescheiden lengte. Succes hoort dus bij lengte en vice versa. Dat verklaart wellicht waarom Nederlanders bekend van tv en ander media bij een toevallige ontmoeting altijd kleiner zijn dan verwacht. Geldt ook voor voetballers. Kwam een keer het Nederlands elftal tegen op Schiphol; teleurstellend kleine jongens.

    • Joop van der Pligt