Kosovo is geen precedent voor Rusland

Bij het zoeken naar een oplossing voor Kosovo heeft Rusland eerst meegewerkt, maar is nu een stoorzender geworden die Belgrado sterkt in het uitzichtloze verzet tegen de onafhankelijkheid van Kosovo. Uitzichtloos omdat van de Kosovaren niet verwacht kan worden dat zij zich na jaren van discriminatie en onderdrukking en vervolgens acht jaar internationaal bewind weer onder Servische soevereiniteit zouden plaatsen. Moskou acht eenzijdige uitroeping van de onafhankelijkheid zonder een akkoord met Belgrado in strijd met het volkenrecht. Op zichzelf een dubieus argument in verhouding tot het recht op zelfbeschikking. Vervolgens dreigde president Poetin met uitroeping van onafhankelijkheid in andere gebieden, de `bevroren` conflicten in Transnistrië in Moldavië, en Abkhazië in Georgië. Die vergelijking gaat mank. Kosovo is sedert 1999 internationaal bestuurd met medewerking van VN, NAVO, OVSE en EU. De Fin Ahtisaari kreeg een mandaat om een plan voor de toekomst te ontwerpen en kwam met de formule van ”voorwaardelijke onafhankelijkheid” met een in de tijd onbegrensde rol voor die organisaties en met name de EU. Hoofdpunt is bescherming van de mensenrechten van etnische minderheden en veiligheid van de Servische enclaves. Een dergelijke voorbereiding vindt nergens anders plaats. Binnen Rusland zou Tsjetsjenië zo`n toekomst best willen, maar dat is niet het soort precedentswerking waar Moskou mee dreigt.