Koers van euro nu boven 1,5 dollar

De koers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar is gisternacht voor het eerst gestegen tot boven de 1,50 dollar. Vanmorgen schoot de Europese munt nog verder omhoog tot een koers van 1,5070 dollar.

Directe reden voor de verzwakking van de dollar was gisteren de publicatie van de index van het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Die index blijkt in februari te zijn gedaald van 87,3 tot 75 punten, en dat was veel lager dan analisten hadden gedacht. Eerder bleken de huizenprijzen in het vierde kwartaal van vorig jaar te zijn gedaald met 8,9 procent op jaarbasis.

Op de financiële markten wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale banken in de slechte indicaties voor de economische ontwikkeling voldoende reden zullen zien om de rente verder te verlagen, met 0,5 procentpunt tot 2,5 procent. Een lagere rente maakt de dollar minder aantrekkelijk. Sinds begin dit jaar is er al 1,25 procentpunt van de rente af.

Van de Europese Centrale Bank wordt juist verwacht dat deze de rente tijdens de eerstvolgende vergadering volgende week donderdag ongemoeid laat op 4 procent.

De dollar kreeg gisteren een extra zet door uitlatingen van de vicepresident van de Amerikaanse centrale banken, Donald Kohn. Die impliceerde dat de rentes verder omlaag zullen gaan, omdat de inzakkende Amerikaanse economie een groter gevaar is dan oplopende inflatie.

De publicatie van de Amerikaanse groothandelsprijzen gisteren wees evenwel op een stijging van de prijzen die bedrijven betalen, met 7,4 procent op jaarbasis. Dat is de sterkste toename in 26 jaar. Veel analisten zien in de forse prijsstijging een bevestiging dat de VS in een situatie belanden waarin zowel hoge inflatie als stagnerende economische groei optreden: stagflatie. De president van de centrale banken, Ben Bernanke, houdt vanavond een rede voor het Congres.

Op de grondstoffenmarkten steeg de prijs van ruwe olie tot 102 dollar en ook goud en andere grondstoffen klommen in prijs. Goud steeg naar een record van 957,60 dollar per troy ounce (31,1 gram). Het komt de laatste tijd vaker voor dat een verzwakking van de dollar gepaard gaat met prijsstijgingen van grondstoffen. Beleggers streven zo naar waardebehoud van hun investeringen in grondstoffen, ten opzichte van andere munten dan de dollar.