Je bent wat je eet en óók wat je drinkt

Rotterdam. `Je bent wat je eet`, is letterlijk waar: zwavel-, stikstof- en koolstofatomen in ons lichaam kunnen vrijwel allemaal op ons dieet worden teruggevoerd. Amerikaanse onderzoekers voegen daar een nieuwe waarheid aan toe: `Je bent wat je drinkt.` Isotopen in onze haren verraden waar ons drinkwater vandaan komt, schrijven zij deze week in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Het team bemonsterde het drinkwater uit achttien Amerikaanse staten en raapte bovendien bij kappers in die staten plukjes haar van de vloer. In een analyse bekeken ze of er een verband was tussen de concentraties zwaar waterstof en zwaar zuurstof in de haren en in het water. In het drinkwater uit het noorden van Montana waren die concentraties het laagst, in het water uit het zuiden van Oklahoma het hoogst. En voor de haren gold, inderdaad, hetzelfde. Het verband is zo duidelijk dat haren kunnen tonen waar iemand de laatste maanden of jaren heeft doorgebracht, zo concluderen zij. Toepassingen ziet het team vooral in forensisch onderzoek, bijvoorbeeld om de herkomst van een lijk te bepalen.

De malariakaart is te vinden via nrcnext.nl/links