Irak: Turkije moet troepen terugtrekken

Bagdad. De Iraakse regering heeft gisteren de onmiddellijke terugtrekking geëist van de Turkse militairen die in Irak jacht maken op strijders van de Koerdische Arbeiderspartij PKK. De Iraakse regering uitte haar ”verwerping en veroordeling” van de Turkse ”militaire interventie” en de ”schending van de Iraakse soevereiniteit”, de scherpste bewoordingen sinds het offensief vorige week begon. Turkije zegt dat het offensief uitsluitend gericht is tegen rebellen van de PKK, die vanuit Irak aanvallen uitvoeren op doelen in Turkije. Een Iraakse regeringswoordvoerder erkende dat de rebellen een bedreiging vormen voor Turkije, maar zei dat overleg tussen Irak, Turkije en de VS de beste manier is om ervoor te zorgen dat de PKK Turkije niet meer aanvalt vanuit Irak.