Geef islam duidelijke plaats in alledaagse leven

De Raad van Europa maakt zich zorgen over de toon van het Nederlandse integratiedebat (NRC Handelsblad, 12 februari). Het is dan ook tijd dat kabinet en parlement door positieve gebaren de blijvende aanwezigheid van de islam erkennen. Als eerste, sta moslims toe om op vrijdag een kwartier of half uur op te roepen tot gebed. Net als christenen maken zij dan luid en duidelijk hun doodnormale aanwezigheid kenbaar. En mits goed uitgevoerd, is het voor niet-moslims muzikaal minstens zo aangenaam als het christelijk zondagsgebeier.

En als tweede, maak ruimte voor een algemene islamitische feestdag. Voor zo`n nationale vrije dag kan indien nodig geacht makkelijk Hemelvaartsdag of Tweede Pinksterdag ingeruild worden; slechts een enkeling kent daar nog de betekenis van. Zo krijgt ook de islam een duidelijke en doodgewone eigen plek in het alledaagse leven van iedereen.