FNV-bonden krijgen er weer nieuwe leden bij

De versoepeling van het ontslagrecht tegenhouden plus een goed reclamebureau. Dat zijn de geheimen van het recept waardoor de FNV-vakbonden voor het eerst sinds jaren leden erbij hebben gekregen. In 2007 steeg het ledenaantal met 9.000, terwijl in 2006 de FNV-bonden nog 14.000 leden verloren. Het totale ledenbestand komt op ongeveer 1,2 miljoen: „bijna terug op het oude niveau”, maakte de organisatie gisteren bekend. Het grootste aandeel in de winst kwam van FNV Bondgenoten, waar 9.500 leden bijkwamen. Andere bonden wisten hun ledenverliezen te beperken.

Voor het eerst in de geschiedenis van de vakcentrale, waar zestien vakbonden bij zijn aangesloten, lanceerde de FNV een gezamenlijke wervingsactie. En dat werkte, zegt Bianca Teeling, woordvoerster van de vakcentrale: „Alle communicatieafdelingen moesten voor het eerst samenwerken, daar zijn we wel drie, vier maanden mee bezig geweest. Alle bonden moesten zich erin kunnen vinden, van de militaire vakbond tot de bond voor zelfstandige ondernemers.”

De vakcentrale zette bij de campagne in op individuele dienstverlening en bood bijvoorbeeld rechtsbijstandsverzekeringen aan. De kerntaak van de vakbeweging is niet meer voldoende om leden te trekken, erkennen de vakbonden zelf: „Mensen willen zien wat een lidmaatschap hen persoonlijk extra biedt: What’s in it for me?”, schetst Teeling. Door de individuele insteek werven de bonden leden om alsnog aan tafel te kunnen zitten bij loononderhandelingen.

Opvallend is dat de stijging van het aantal leden niet alleen aan extra inschrijvingen is te danken, maar vooral aan het aantal personen dat besloot vorig jaar niet op te zeggen. Dat kwam door het succes dat de werknemersorganisaties behaalden door de versoepeling van het ontslagrecht tegen te houden, denkt Teeling. „We krijgen er geen extra inschrijvingen door, maar het succes maakt bestaande leden wel duidelijk dat wij zoveel invloed hebben dat we zoiets kunnen tegenhouden. Zonder de werknemersorganisaties waren de maatregelen rond het ontslagrecht er gekomen.”