Filmschool met lessen over oeuvre Agnes Varda

4 by Agnès Varda (La pointe courte, Cléo de 5 to 7, Le bonheur, Sans toit ni loi) $79,96 *****

dvd

4 by Agnès Varda (La pointe courte, Cléo de 5 to 7, Le bonheur, Sans toit ni loi) $79,96 *****

Dat je de dvd’s van het Amerikaanse Criterion-label ongezien kunt aanschaffen als je in het bezit bent van een regiovrije dvd-speler is onder filmliefhebbers langzamerhand geen geheim meer. Prijzig zijn ze wel, ja. Maar er is dan ook zelden iets aan te merken op de technische aspecten van de dvd. Bovendien krijg je er ook nog een schat aan extra’s bij. Filmscholen in een doosje worden ze daarom wel genoemd, zoals nu een selectie uit het werk van Agnès Varda (Brussel, 1928).

Zij is het meisje dat het waagde het mannenbolwerk van de Nouvelle Vague te bestormen. De selectie bestaat uit vier films: haar debuut La pointe courte (1954), haar doorbraakfilm Cléo de 5 à 7 (1962), het intense familieportret en Gouden Leeuw-winnaar Sans toit ni loi(1985), en de ontdekking van deze box: Le bonheur (1962).

De als fotograaf geschoolde Varda is geïnteresseerd in mensen, niet in verhalen en abstracties. Ze heeft een magnifiek oog voor de filosofie van het detail, voor de compositie van het alledaagse leven en is wars van grote woorden en gewichtigdoenerij.