Film van de dag

Twister. Het is misschien een wat boude bewering, maar Jan de Bonts Twister is helemaal geen typische blockbuster met dun uitgewerkte personages, zoals critici schreven, maar een film die bewust verwijst naar de ‘screwball comedy’ uit de jaren dertig, met z’n constant kibbelende hoofdpersonen, die samen in de meest waanzinnige situaties terechtkomen en zo nader tot elkaar komen. De special effects – angstaanjagende tornado’s – zijn niet louter spektakel, maar de waanzinnige situaties die ertoe leiden dat de op het punt van trouwen staande Bill (Bill Paxton) en zijn ex-vrouw Jo (Helen Hunt) hun passie voor elkaar hervinden: oude liefde roest niet. De wervelstormen nemen de plaats in van het traditionele gekibbel uit de screwball comedy. Het verbale vuurwerk wordt grotendeels getransformeerd tot visueel vuurwerk. De opwinding blijft. (Jan de Bont, 1996, VS), Net 5, 20.30-22.35u.André Waardenburg