Film van de dag

Bill Paxton als ‘Bill’, die het tornadojagen eigenlijk wil opgeven, maar dat niet kan. In de film Twister. TWISTER Foto datering: 1995 foto SBS6/NET5 vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma foto vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma Bij publicatie is de creditregel Foto SBS6/NET5 verplicht. Dit beeld mag niet worden opgeslagen en moet na gebruik vernietigd worden. This picture is for one time publication only, it may not be stored by no matter of means and must be destroyed after use. Creditline: Foto SBS6/NET5 is compulsory. SBS6/NET5

Twister. Het is misschien een wat boude bewering, maar Jan de Bonts Twister is helemaal geen typische blockbuster met dun uitgewerkte personages, zoals critici schreven, maar een film die bewust verwijst naar de ‘screwball comedy’ uit de jaren dertig, met z’n constant kibbelende hoofdpersonen, die samen in de meest waanzinnige situaties terechtkomen en zo nader tot elkaar komen. De special effects – angstaanjagende tornado’s – zijn niet louter spektakel, maar de waanzinnige situaties die ertoe leiden dat de op het punt van trouwen staande Bill (Bill Paxton) en zijn ex-vrouw Jo (Helen Hunt) hun passie voor elkaar hervinden: oude liefde roest niet. De wervelstormen nemen de plaats in van het traditionele gekibbel uit de screwball comedy. Het verbale vuurwerk wordt grotendeels getransformeerd tot visueel vuurwerk. De opwinding blijft. (Jan de Bont, 1996, VS), Net 5, 20.30-22.35u.André Waardenburg

    • André Waardenburg