Excuses, althans in de krant

De lezers van de Franse krant Le Parisien keken raar op toen ze gisteren het verslag lazen van het gesprek dat ze daags daarvoor met president Nicolas Sarkozy hadden gehad.

„Dat je president bent betekent nog niet dat men je als voetveeg kan gebruiken”, zegt Sarkozy in de krant. Maar hij erkent: „Het was beter geweest wanneer ik hem niet had geantwoord.”

Het is afgedrukt als Sarkozy’s antwoord op een vraag van Sophie Guiraudet. Zij wilde weten of een staatshoofd zich kan veroorloven „Rot op, arme klootzak” te roepen tegen iemand die weigert hem een hand te geven.

Echter, Guiraudet en anderen die erbij waren, herinneren zich helemaal geen presidentiële excuses. Chef-redacteur Dominique de Montvalon bevestigde gisteren dat de reactie van Sarkozy achteraf en onder druk van het Elysée aan het verslag is toegevoegd. Tussen wat de president tegen de lezers heeft gezegd en het verslag bestaat „een aanzienlijk verschil”, aldus Montvalon.

Het ‘rot op’-incident had zaterdag plaats op de jaarlijkse landbouwbeurs in Parijs. Het videofilmpje ervan is een topper op internet. De oppositie laakte Sarkozy’s taalgebruik als niet passend bij de waardigheid van zijn ambt.

De president, die in de peilingen negentien procentpunt slechter scoort dan zijn premier François Fillon, dringt in Le Parisien opnieuw aan op het vertrek van topman Daniel Bouton van Société Génerale, de bank die bijna vijf miljard verlies leed met fraude.

„Ik begrijp de situatie bij Société Génerale gewoon niet. Als een bestuursvoorzitter van een bedrijf een ramp van zo’n omvang ontdekt en daar niet zijn conclusies uit trekt, is dat gewoon niet normaal”, aldus Sarkozy. „Ik heb niets tegen Daniel Bouton, maar men kan niet zeggen: ‘Ik ga zeven miljoen euro per jaar verdienen, maar als er een probleem opduikt, heb ik er niks mee te maken’. Dat aanvaard ik niet.”