Europese Commissie wil gedragscode staatsfondsen

De Europese Commissie stelt vandaag voor om een vrijwillige gedragscode in te voeren voor buitenlandse staatsinvesteerders, de zogeheten sovereign wealth funds. De Commissie kiest met dit voorstel voor een liberale koers in de discussie over staatsinvesteerders. Die discussie laaide vorig jaar op, nadat onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy hun bezorgdheid hadden geuit.

Politici zijn bang dat landen als China en Saoedi-Arabië via de fondsen macht krijgen over strategische sectoren van de Europese economie. De staatsfondsen, die de laatste jaren vooral groeien in Azië en het Midden-Oosten, beheren meer dan 2.000 miljard dollar (1.330 miljard euro).

De afgelopen maanden werden maatregelen bepleit die verder gaan dan een gedragscode. Merkel zei te denken aan de oprichting van een commissie die buitenlandse investeringen moet goedkeuren. De VS hebben al jaren zo’n commissie. Eurocommissaris Peter Mandelson (Handel) opperde de mogelijkheid van een Europees ‘gouden aandeel’ om ongewenste inmenging tegen te gaan.

In het voorstel dat Commissie-voorzitter Barroso vanmiddag presenteerde wordt erkend dat er gevaren zitten aan de groei van staatsfondsen. Toch zijn verdergaande maatregelen niet gewenst, vindt de Commissie. In de tekst van het voorstel klinkt door dat Brussel bang is dat de discussie over staatsfondsen kan worden aangegrepen om markten af te schermen. „Een protectionistische maatregel, of een maatregel die als zodanig kan worden opgevat, zou andere landen ertoe kunnen aanzetten dat voorbeeld te volgen, met als gevolg een negatieve spiraal van protectionisme.”

In het voorstel wordt ook gewezen op gunstige effecten van staatsfondsen. De beheerders ervan denken aan de lange termijn. Zij hielpen de gevolgen van de kredietcrisis beperkt te houden, stelt de Commissie.

In een gedragscode, stelt de Europese Commissie voor, zou kunnen komen te staan dat een fonds duidelijke doelstellingen moet hebben en dat het management daar zelfstandig naar kan streven. Ook zou het fonds kunnen worden verplicht jaarlijks een overzicht te geven van zijn investeringen.

Protectionisme pagina 15