‘Elke aandacht is winst’

Radio Nederland Wereldomroep en radiostations uit twaalf lidstaten van de Europese Unie gaan Europa ‘dichter bij de burgers’ brengen. De in totaal vijftien stations zullen nauw samenwerken in het zogeheten Euranet-project. De stations zenden vanaf 31 maart elke werkdag gezamenlijk een half uur Europees nieuws uit. In het weekeinde is er een Europees magazine. De Europese Commissie betaalt Euranet, het eerste pan-Europese medianetwerk, vijf jaar lang 5,8 miljoen euro per jaar.

Euranet past in de pogingen van ‘Brussel’ om meer aandacht te krijgen voor Europa. De Commissie verdubbelt het aantal tv-beelden dat ze gratis aan media aanbiedt via een eigen satellietzender. Ook het Europees Parlement begint dit voorjaar een eigen web-tv met 300 uur aan programma's over zichzelf. „Wij gaan met onze berichtgeving over de mensen en landen Europa in een behoefte voorzien”, zegt Peter Veenendaal van de Wereldomroep.

Laat u zich zo niet voor de Europese promotiekar spannen?

„Er is geen sprake van dat onze onafhankelijkheid in geding komt. De Commissie stelt helemaal geen inhoudelijke eisen. Die wil alleen maar meer aandacht voor Europa, verder niets. Anders zou het ook erg dom van ze zijn. En wij journalisten uit heel Europa die meedoen aan dit project zouden daarmee onze reputatie te grabbel gooien.”

Dus ook eurosceptici kunnen hun zegje doen bij u?

„Tuurlijk. Als we alleen maar positief over de Europese Unie moesten zijn, zou ik niet met mezelf als journalist kunnen leven. Europa is een speerpunt van de Wereldomroep, logisch dat we meedoen aan zo’n project.”

Als u Europa inderdaad zo belangrijk vindt, kunt u uw eigen programma’s toch zelf betalen?

„Op zich zou dat wel kunnen. Dit is voor ons een unieke kans om samen te werken met andere collega’s, om zo langzaam expertise op het gebied van Europa op te bouwen.”

Alsof u deze vragen niet relevant vindt.

„De publieke omroep in Nederland wordt ook uit de publieke middelen gefinancierd, maar daar hoor je niemand over. Terecht. De financiering van dit project is vergelijkbaar. Het zou kunnen dat de Commissie na vijf jaar zegt: sorry, dit is niet wat we wilden. Maar dat kan ik me niet voorstellen. Elke aandacht voor Europa, positief of negatief, is al winst.”