Einde aan gesprekken voor autonomie zuiden Nepal

De besprekingen tussen de Nepalese interim-regering en het Madhesi-front, dat autonomie eist voor de Madhesi’s in het zuiden van het land, zijn vastgelopen. Dat heeft hun leider, Rajendra Mahato, verklaard tegen de BBC.

Sinds twee weken organiseren Madhesi’s, een bevolkingsgroep in de Terai-vlaktes aan de grens met India, stakingen en demonstraties en werpen zij wegblokkades op, waardoor de brandstoftoevoer naar Kathmandu is komen stil te liggen. Bij confrontaties met de politie zijn tot op heden vijf doden gevallen, onder wie een agent. Nepalese media melden tientallen gewonden. Vorig jaar kwamen bij vergelijkbare protestacties 45 personen om.

Volgens Mahato toonde de regering van interim-premier Girija Prasad Koirala „geen belangstelling” om aan de eisen van de Madhesi’s tegemoet te komen. Zij willen autonomie, meer gereserveerde zetels in de toekomstige constitutionele assemblee en gereserveerde plaatsen in overheidsinstituties, waaronder het leger. Ook moeten er schadevergoedingen komen voor nabestaanden van gedode Madhesi’s en vredesbesprekingen met de rebellengroepen.

Nepal maakt zich op voor de verkiezing van een grondwetgevende assemblee op 10 april. De Madhesi’s wilden nog voor die datum een autonome staat binnen Nepal worden, maar de regering heeft dat uitgesloten. Nu roepen de actiegroepen op tot uitstel van de verkiezingen.

Een nieuwe grondwet was de belangrijkste eis van de zeven belangrijkste politieke partijen en de maoïsten, die in 2006 hun wapens neerlegden na een tienjarige burgeroorlog waarbij ongeveer 13.000 doden zijn gevallen. De assemblee moet beslissen over de toekomstige positie van de monarchie in Nepal, het enige hindoeïstische koninkrijk ter wereld en sinds 1990 een constitutionele monarchie. Koning Gyanendra trok in 2005 de macht naar zich toe omdat de politiek naar zijn mening te weinig deed tegen de maoïstische opstand. Weken van straatprotesten maakten in 2006 een einde aan zijn autoritaire bewind, waarna een interim-regering aantrad.

Het parlement heeft eind vorig jaar al besloten dat de monarchie, die sinds 1769 bestaat, zal worden opgeheven. De voormalige maoïstenleider Prachanda heeft zich kandidaat gesteld voor de verkiezingen. (AP, Reuters, BBC)