Eerst werk en een huis, dan een baby

Minister van Jeugd en Gezin André Rouvoet wil het krijgen van kinderen stimuleren (nrc.next, 20 februari). Maar dan is het vooral nodig om bepaalde zaken voor jonge mensen minder moeilijk te maken.

Ten eerste: de huisvesting. Voor jonge mensen is het praktisch onmogelijk een huis te kopen. Om te huren moet men aankloppen bij de gemeente en de bouwstichting, waar men vaak jaren op een wachtlijst belandt. Daar moet dus eerst iets aan gedaan worden.

Ten tweede: de kinderopvang. Door de hoge maandelijkse lasten worden jonge ouders vaak gedwongen om allebei te werken. Helaas is de kinderopvang zo abominabel duur, dat werken voor de moeder geen zin heeft. Vorig jaar werkte mijn schoondochter drie dagen per week, terwijl ik oppaste. Daarbij moest ik mijn eigen werk opgeven.

Hopelijk kan minister Rouvoet daar eerst iets aan veranderen.