De zusjes Boleyn

The Other Boleyn Girl van tv-maker Justin Chadwick is gebaseerd op de roman The Boleyn Inheritance. Daarin reconstrueert Philippa Gregory de hofcomplotten rond koning Henry VIII (Elizabeths vader), die er toe leidden dat hij van zijn echtgenote scheidde, met de katholieke kerk brak, de Church of England oprichtte en er een gewoonte van maakte om zijn afgedankte koninginnen te onthoofden. Scenarioschrijver Peter Morgan (niet zo op dreef als in The Queen) maakte daar een handzaam verhaal van over de zusjes Mary (Scarlett Johansson) en Anne Boleyn (Natalie Portman) die opgejut door vader en oom dingen naar de gunsten van de vorst (Eric Bana). De film lijdt onder de vele losse eindjes en de schematische manier waarop de gebeurtenissen elkaar opvolgen. Maar het is toch een fascinerend verhaal over een gedegenereerd hof, roem en macht en de vraag hoever mensen bereid zijn te gaan om hogerop te komen.

The Other Boleyn Girl. Regie: Justin Chadwick. Met: Scarlett Johansson, Natalie Portman, Eric Bana. In: 29 bioscopen.