De ict-consultant

Twan Rijpers (32)

Studie: Economie, Universiteit van Tilburg (1993-1994); Commerciële economie Fontys Hogeschool Eindhoven (1994-1998)Werk: Salesconsultant bij Simac ICT en assessor bij Fontys HogeschoolAantal e-mails per dag: 60Huis: Twee-etage appartementBrutomaandsalaris: 3.600 euro.

Hoe komt u met uw opleiding in de ict terecht?

„Toen IT in 2000 booming was, ben ik begonnen. Ik heb er toen veel tijd in gestoken om de technische kant goed te leren kennen. Ik wilde het snappen. Mijn werk is met name gerelateerd aan de commerciële kant. Ik ga naar klanten toe als ze bijvoorbeeld een nieuw netwerk voor internet of telefonie willen aanleggen. Ik inventariseer het probleem, maak de planning en stel de offerte op. Ik heb ook veel overleg met technici, dus ook die kant moet ik snappen.”

En nu werkt u bij uw oude studie?

„Daar ben ik toevallig weer terechtgekomen. Ik zit in het bestuur van de alumnivereniging en vanuit de opleiding leggen ze het onderwijsprogramma aan ons voor. In het nieuwe competentiegerichte onderwijs wordt nauw samengewerkt met het veld. Ik beoordeel nu op projectbasis studenten en begeleid er een aantal met hun afstuderen. Het is goed om zo ook weer met de theoretische kant bezig te zijn. En het is leuk om de ontwikkeling van studenten te zien.”

Wat wilt u over tien jaar doen?

„Ik vind de ict-branche erg leuk,dus ik denk dat ik daarin wel werkzaam blijf. Ik wil me inhoudelijk nog verder ontwikkelen. De opdrachten die ik krijg worden steeds ingewikkelder, omdat bedrijven steeds complexer worden. Maar ik zou eventueel ook meer met coaching en leidinggeven willen gaan doen.”

Waar haalt u voldoening uit in uw werk?

„Ik vind het heel leuk als ik echt voor eye-openers bij een klant kan zorgen. Ik werk onder andere bij onderwijsinstellingen en daar kan nog veel verbeteren aan ict-netwerken. Als ik een klant dan enthousiast krijg voor een toepassing is dat heel mooi. En het gaat natuurlijk ook om verkoop. Als ik van dezelfde klant meer vervolgorders krijg, dan is hij blijkbaar tevreden. Dan ben ik het ook.”