Contract Maasvlakte getekend

Ruim 2,5 jaar nadat het Havenbedrijf Rotterdam de eerste advertentie plaatste voor de aanbesteding van de aanleg van de tweede Maasvlakte is het contract getekend. Vandaag hebben bestuurders van de Nederlandse baggeraars Boskalis en Van Oord hun handtekening gezet onder het contract voor 1 miljard euro dat de twee bedrijven tot en met 2023 bij de tweede maasvlakte betrokken houdt. De schepen van de baggeraars zullen in september beginnen met het opspuiten van de eerste zeewering drie kilometer buiten de kust.

Als het aan het Havenbedrijf had gelegen waren de werkzaamheden eerder begonnen, maar er loopt nog een zaak van Milieudefensie bij de Raad van State. De uitspraak wordt in september verwacht. „Ik verwacht niet dat de Raad in ons nadeel zal beslissen”, aldus directeur Hans Smits van het Havenbedrijf.

Bestuursvoorzitter Peter Berdowski van Boskalis: „Iedereen wil de best gepositioneerde diepzeehaven zijn waar de schepen het snelst worden gelost. Met de komst van de tweede Maasvlakte heeft Rotterdam een prima positie.”

Het consortium begint in 2009 met de aanleg van kades waar schepen vanaf 2013 kunnen aanmeren.