Conflict Kiev en Gazprom niet voorbij

De Russische gasgigant Gazprom dreigt de leverantie van gas aan Oekraïne komende maandag met een kwart te verminderen als de Oekraïense leiding op die dag documenten over de betaling van de Oekraïense schuld aan Gazprom niet heeft ondertekend.

Het Russische gasbedrijf dreigde onlangs al de leveranties van gas aan Oekraïne met de helft te verminderen als de schuld van anderhalf miljard dollar niet zou worden voldaan.

Op de dag waarop het ultimatum van Gazprom afliep, twee weken geleden, bereikten de presidenten van beide landen, Vladimir Poetin en Viktor Joesjtsjenko, een akkoord. Joesjtsjenko gaf premier Joelia Tymosjenko vervolgens opdracht de Oekraïense schuld aan Gazprom te betalen.

Na de ontmoeting van Poetin en Joesjtsjenko werd dat akkoord door Gazprom neergelegd in documenten en contracten die ter ondertekening naar Kiev werden gestuurd. Die documenten zijn echter na twee weken nog steeds niet door de Oekraïense autoriteiten ondertekend, zo klaagde gisteren Gazprom-woordvoerder Sergej Koeprianov op de Russische televisie. „We kunnen zo niet verder”, zei hij. Als de Oekraïeners uiterlijk maandag de documenten nog niet getekend hebben, vermindert Gazprom de gasleveranties.

President Joesjtsjenko liet gisteren in Kiev weten dat hij premier Tymosjenko opdracht heeft gegeven „onmiddellijk maatregelen te nemen om de gasschuld volledig af te betalen”.

Tymosjenko staat kritisch tegenover de wijze waarop Gazprom Oekraïne gas levert, omdat Kiev te veel geld kwijt zou zijn aan tussenpersonen en hun bedrijven. Poetin en Joesjtsjenko spraken eerder deze maand af twee intermediairs op te heffen, maar tegelijkertijd werden twee andere in het leven geroepen.

Waarnemers zien het dreigement van Gazprom als onderdeel van een technische kwestie, maar zien ook een verband met de Russische presidentsverkiezingen. Het dreigement van Gazprom komt slechts vijf dagen voor die verkiezingen.

Een groot deel van het gas dat Rusland West-Europese afnemers levert wordt vervoerd via pijpleidingen door Oekraïne. Begin 2006 sloot Gazprom Oekraïne al eens af. Toen ontstonden er ook problemen voor de West-Europese afnemers van Russisch gas. (AP)