Bos vraagt Duitsers om fraude-informatie

Nederland heeft contact opgenomen met de Duitse autoriteiten om informatie te krijgen over de belastingfraude met geheime banktransacties in Liechtenstein. Dat zei minister Wouter Bos (Financiën, PvdA) gisteren in zijn wekelijkse televisiegesprek. Bos sloot niet uit dat ook Nederlanders bij de fraude betrokken zijn. Informatie daarover staat mogelijk op een cd-rom die de Duitse inlichtingendienst heeft gekocht van een informant.

Het onderzoek naar grootscheepse belastingontduiking via geheime banktransacties in Liechtenstein is uitgebreid naar een tweede bank, werd gisteren gemeld in Duitse media. Het gaat om een in het vorstendom gevestigd dochterbedrijf van de Zwitserse bank Vontobel.

De Süddeutsche Zeitung schreef dat er sinds het begin van het onderzoek twee weken geleden inmiddels huiszoekingen zijn gedaan in woningen en kantoren van 150 personen. Daarbij hebben 91 personen openheid van zaken gegeven en is 27,8 miljoen euro aan ontdoken belastinggeld terugbetaald, aldus de krant. Het onderzoek van de Duitse justitie richtte zich in eerste instantie op de Liechtensteinse bank LGT Group.

Begin deze maand kwam aan het licht dat honderden rijke Duitsers via bankrekeningen in Liechtenstein de belastingen hebben ontdoken. Het zou daarbij gaan om minstens 200 miljoen euro. De affaire kostte Klaus Zumwinkel, topman van Deutsche Post, de kop. Hij trad af als bestuursvoorzitter bij het postbedrijf, nadat hij eerder deze maand was opgepakt en ondervraagd. Het onderzoek breidt zich inmiddels uit naar andere landen. Volgens het hoofd van de Zweedse belastingdienst wordt nu onderzoek gedaan naar ontduiking in Liechtenstein door Zweden, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Italië, Canada, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw Zeeland. (ANP)