Bemiddeling in Kenia opgeschort

Bemiddelingspogingen in de na de omstreden Keniaanse verkiezingen ontstane crisis zijn gisteren opgeschort door hoofdonderhandelaar Kofi Annan. Diplomaten en een Keniaanse krant wijten de impasse aan de regeringsdelegatie.

Een gefrustreerde Annan zei gisteren het overleg nu op een hoger niveau te willen tillen. Tot nu toe overlegde het team van Annan met groepen van de regering en van de oppositie met ieder vier personen. De regeringsdelegatie zou maandag terug zijn gekomen op eerder gemaakte afspraken, waarna een hevige woordenwisseling uitbrak met weinig vleiende woorden aan het adres van Annan. De voormalige secretaris-generaal van de VN besloot daarop dat een vergelijk met de ruziënde politici van de twee groepen niet meer mogelijk was. Hij wil nu nog louter praten met de twee kemphanen: vanochtend ontmoette hij twee uur lang president Kibaki en later diens rivaal Raila Odinga.

Het heikele punt bij de besprekingen blijft hoe de macht te delen in een coalitieregering. De regering is bereid Odinga de post van premier te geven maar meer als een administratief hoofd van het kabinet dan als de leider van de regering met uitvoerende macht. De Keniaanse grondwet geeft extreem veel macht aan de president. Kibaki, die volhoudt „fatsoenlijk te zijn gekozen”, wil die invloed niet opgeven. Vijf jaar geleden nam Odinga deel aan een regering van Kibaki onder de voorwaarde dat hij premier zou worden en ze de macht zouden delen. Kibaki kwam die belofte niet na en sindsdien heerst er een groot wantrouwen tussen beide politici.

Kenia’s grootste krant de Daily Nation schreef vanochtend in een hoofdartikel dat Kenia „in groot gevaar verkeert” en dat de impasse een gevolg is „van de koppige houding van Kibaki’s onderhandelingsteam”. Een westerse diplomaat zei over Kibaki: „In het begin bestond de indruk dat hij door hardliners werd omringd. Maar nu wordt duidelijk dat hij zelf de kracht is achter de harde lijn.”

Terwijl de politici bekvechten, zakt Kenia in een diepe economische recessie. Ook vindt er nog sporadisch geweld plaats en delen van de grootste provincie Rift Valley blijven onveilig.