Belastingaangifte over wegens fout formulier

Ruim 730.000 burgers moeten hun belastingaangifte over de inkomsten in 2007 opnieuw indienen door fouten in het computerprogramma van de Belastingdienst.

Dat schrijft staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De Jager heeft meteen opdracht gegeven tot reorganisatie van het automatiseringscentrum van de Belastingdienst.

De fouten zijn opgetreden bij de verwerking van aangiften inkomstenbelasting over 2007 die tot en met 22 februari dit jaar met het internetprogramma van de Belastingdienst zijn ingediend. Bepaalde velden in de aangiften bleken onbruikbaar door fouten in de programmatuur, aldus De Jager. Hierdoor waren de aangiften onvolledig en konden zij niet worden verwerkt.

De 730.000 betrokken burgers krijgen een brief waarin hun wordt gevraagd hun aangifte opnieuw naar de Belastingdienst te verzenden. In principe hoeft de aangifte niet opnieuw te worden ingevuld, omdat de gegevens nog in het aangifteprogramma op de computer van de belastingplichtige staan. Meer dan 70 procent van de aangiftes gaat elektronisch. De problemen waren op 23 februari verholpen. De Jager is druk doende de problemen, die anderhalf jaar geleden bij de Belastingdienst ontstonden, onder controle te krijgen. Prioriteit wordt onder andere gegeven aan de uitbetaling van toeslagen als huur- en zorgtoeslag. Vorige week bleek dat ongeveer 85 procent van de gevraagde toeslagen binnen de termijn van acht weken kan worden afgehandeld. Bij 15 procent is dat niet het geval, omdat gegevens ontbreken die burgers nog moeten aanleveren, zo blijkt uit de jongste rapportage van de Belastingdienst aan de Tweede Kamer.

Reageren? belasting@nrc.nl Eerdere artikelen over de Belastingdienst op nrc.nl/belastingdienst