Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Zorg

Antidepressiva werken nauwelijks beter dan placebo

Rotterdam. De in Nederland meest gebruikte antidepressiva, de zogeheten ssri`s (zoals Seroxat), werken niet veel beter dan een placebo. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van 35, deels ongepubliceerde, studies.

De meta-analyse is gisteren online gepubliceerd in PLoS Medicine. Patiënten die een echte pil kregen gingen er gemiddeld 9,60 punten op vooruit in een veelgebruikte test waarmee psychologen de ernst van iemands depressie meten. Placeboslikkers gingen 7,80 punten vooruit. Het verschil daartussen, 1,80 punten, was weliswaar statistisch significant (het was geen toeval) maar niet klinisch significant (het hielp niet genoeg). Bij een goed antidepressivum moet dat verschil minstens drie punten bedragen, volgens criteria van het Britse National Institute of Clinical Excellence. Eerder toonden Nederlandse onderzoekers al aan dat antidepressiva niet werken als `onderhoudsmedicijn` om mensen die al eens depressief zijn geweest te beschermen tegen terugval (Psychotherapy and Psychosomatics, december). Dat is juist de meest gevolgde strategie bij herhaalde depressie. Van de `onderhoudsslikkers` werd 60 procent binnen twee jaar weer depressief.