Amerika: in juli zijn er nog 140.000 militairen in Irak

Washington/Bagdad. Het Amerikaanse ministerie van Defensie verwacht in juli na voltooiing van de huidige terugtrekking van troepen uit Irak nog 140.000 militairen in het land gelegerd te hebben. Dat betekent dat er dan 8.000 man meer in Irak zullen zijn dan vóór the surge, de troepenversterking die een jaar geleden door president Bush werd bevolen om het geweld in Irak te bedwingen. Het geweld in Irak is vorig jaar inderdaad aanzienlijk verminderd, door een aantal factoren - de wapenstilstand van de radicale shi`itische militieleider Muqtada Sadr, het offensief van sunnitische milities tegen Al-Qaeda-in-Irak en 30.000 extra Amerikaanse militairen. Amerikaanse commandanten in Irak blijven echter zeer voorzichtig. Zij wijzen erop dat de vooruitgang breekbaar is en er hoe dan nog veel te veel geweld is.