Zapatero wint televisiedebat in Spanje

Winst met een kleine voorsprong voor de socialistische premier Zapatero tegenover zijn conservatieve rivaal Rajoy. Dat is het resultaat van het eerste televisiedebat in de aanloop naar de Spaanse verkiezingen.

Het eerste van twee debatten tussen de lijsttrekkers wordt beslissend genoemd voor de verkiezingen die op 9 maart in Spanje gehouden worden. Het is voor de eerste keer in vijftien jaar dat de lijsttrekkers van de twee grootste partijen in Spanje weer op televisie met elkaar in debat gaan.

‘Het debat’, zoals de televisieconfrontatie kortweg is gaan heten, werd gevolgd door het recordcijfer van zestig procent van de televisiekijkers in Spanje. De huidige premier José Luis Rodríguez Zapatero wist daarbij meer te overtuigen als televisiegeniek politicus dan oppositieleider Mariano Rajoy, die vooral in de eerste helft van de anderhalf uur durende confrontatie zenuwachtig en onzeker in de camera blikte.

Na de laatste debatten in 1993 tussen de toenmalige socialistische lijsttrekker Felipe González en zijn conservatieve tegenhanger José María Aznar bleef Spanje verstoken van grote politieke confrontaties op televisie. Verkiezingsstrategen van de conservatieve partij zagen geen direct voordeel in een dergelijk debat.

Bij de komende verkiezingen ligt de socialistische partij op voorsprong, maar met een marge die bijzonder klein is. De indruk die de lijsttrekkers in het debat achterlaten wordt dan ook als beslissend beschouwd voor de kiezers die nog geen keuze hebben gemaakt. Aan het debat is langdurig getouwtrek en overleg voorafgegaan. Geen detail bleef daarbij onbesproken: van cameraopstelling en volgorde van sprekers tot de temperatuur in de zaal.

De conservatief Rajoy noemde de zittende premier herhaalde malen een leugenaar die het publiek onjuist zou hebben voorgelicht over de gesprekken met de Baskische afscheidingsbeweging ETA en gaf de regering de schuld van de aanzwellende economische problemen in Spanje. Zapatero wees onder meer op de scherpe daling van het aantal terreurslachtoffers die onder zijn regering plaatshad en verweet Rajoy persoonlijke beledigingen en immoreel gebruik van het thema van de terreur tegen de zittende regering.

De stroom aan enquêtes uitgevoerd door televisiezenders en kranten wees op een winst van Zapatero. Het tweede en laatste televisiedebat wordt volgende week maandagavond gehouden.