YouTube uren uit de lucht na actie in Pakistan

Internetgebruikers in grote delen van de wereld konden het afgelopen weekeinde uren geen video’s bekijken op YouTube. De storing is waarschijnlijk veroorzaakt doordat de Pakistaanse overheid de toegang tot de videosite in het land wilde blokkeren. YouTube zou godslasterlijk materiaal bevatten.

De storing van zondag toont opnieuw de kwetsbaarheid van internet. Vorige maand brak een aantal kabels in de Middellandse Zee. Computergebruikers in Egypte hadden daardoor geen toegang meer tot internet en er volgden communicatieproblemen van het Midden-Oosten tot India.

Volgens het Amerikaanse bedrijf Renesys, dat het dataverkeer op het web in de gaten houdt, begonnen de problemen zondag toen een Pakistaans telecombedrijf zich bij internetcomputers bekendmaakte als de snelste route naar YouTube. Een sneeuwbaleffect volgde.

Wie een video opvraagt bij YouTube – of een e-mail stuurt of een webpagina oproept – krijgt de informatie via de snelste route. Dat kan direct van een server in de VS naar Nederland zijn, maar ook via een (langere, maar snellere) omweg van allerlei servers wereldwijd. Zondag liep de ogenschijnlijk snelste route via Pakistan echter dood. Het probleem kon escaleren doordat een aantal grote ‘navigatiesystemen’ van internet ook de route via Pakistan wilden nemen. Dat valt moeilijk te voorkomen, aldus internetdeskundigen.

Vrijdag eiste de Pakistan Telecommunications Authority (PTA) dat zeventig providers de toegang tot YouTube.com zouden blokkeren, omdat de site anti-islamitische films zou bevatten. De PTA maakte niet bekend om welk materiaal het ging, maar een anonieme medewerker zei dat het ging om een trailer voor de vermeende anti-islamfilm van Kamerlid Geert Wilders. Die ontkent dat hij een voorfilmpje heeft gemaakt. De blokkade moest alleen gelden voor internet in Pakistan, maar breidde zich uit naar tweederde van het net. (AP, Reuters, ANP)