Wonen in een boerenschuur: het mag straks in Enschede

De gemeente Enschede wil het wonen in boerenschuren mogelijk maken. „Mooie schuren op het platteland worden niet onderhouden en zakken in elkaar. We geven toestemming voor een woonfunctie als de schuur wordt opgeknapt en past in het landschap”, zegt GroenLinks-wethouder Jelmer van der Zee.

Het plan maakt deel uit van een „nieuwe visie” op het tienduizend hectare grote buitengebied van Enschede. Te lang heeft het bestemmingsplan „wenselijke ontwikkelingen” op het Twentse platteland onmogelijk gemaakt, aldus de wethouder. „Er mag niks.” De restrictieve cultuur onder Nederlandse gemeenten wordt gevoed door „angst voor verrommeling”. In werkelijkheid, aldus wethouder Van der Zee, wordt daardoor de verrommeling juist in de hand gewerkt. „Omdat er niets terechtkomt van wenselijke ontwikkelingen.”

De gemeente Enschede voorziet dat het aantal boerenbedrijven in de omgeving verder zal dalen. Om te voorkomen dat het platteland daardoor een „doods” karakter krijgt, wil de gemeente meer functies toestaan. Van der Zee: „De functie van een gebouw interesseert ons minder dan of het gebouw in goede staat verkeert en in het landschap past.” Er moet „ruimte voor eigen initiatief” komen. Zo mag er in de stadsrand worden gebouwd als daar de aanleg van vijf hectare natuur tegenover staat; in het buitengebied geldt een zelfde regel mits daar, afhankelijk van de locatie, tien of vijftien hectare natuur tegenover staan.

Enschede heeft een handleiding gemaakt voor iedereen die iets wil bouwen of aanleggen op het platteland. In de gids staan tips om het landschap te verfraaien, zoals een terughoudend gebruik van hekwerk en borden. Andere aanbevelingen: zwak hellende daken, bescheiden verlichting en onopvallende parkeerplaatsen. Doel is de afwisseling in het landschap te behouden en de „uniformering” te keren.

Lees de ‘plattelandsstijlgids’: www.buitenkans.enschede.nl

    • Arjen Schreuder