Wielerunie wil geen renners in Parijs-Nice

De Internationale Wielerunie (UCI) wil niet dat de profwielerteams deelnemen aan de rittenkoers Parijs-Nice. Daardoor staan de teams voor een dilemma: kiezen voor de Tour de France of het WK en de Spelen.

De organisator van Parijs-Nice, het Franse Amaury Sport Organisation (ASO) heeft in samenwerking met de Franse wielerbond beslist de rittenkoers op de nationale kalender te plaatsen, in plaats van de internationale kalender. ASO wil zo vermijden dat de ‘koers naar de zon’ onder de vlag van UCI wordt gereden. Door deze constructie is ASO alleen aan de Franse wetgeving gebonden, en hoeft het geen rekening te houden met de spelregels van de UCI, bijvoorbeeld wat betreft dopingcontroles.

ASO is ook de eigenaar van andere wielerwedstrijden, zoals de klassiekers Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik en de drie weken durende Tour de France.

UCI heeft in een brief aan de ProTour-ploegen gemeld dat als ASO Parijs-Nice echt op de nationale kalender plaatst, dat „totaal onwettig” is. Volgens voorzitter Pat McQuaid gaat het dan om een illegale koers. Wie deelneemt aan de wedstrijd, neemt grote risico’s, waarschuwt McQuaid. Zo kunnen teams worden uitgesloten van wedstrijden die wel onder de UCI-organisatie vallen, zoals de Ronde van Vlaanderen, maar ook de wedstrijden op de Olympische Spelen en de wereldkampioenschappen later dit jaar.

ASO op zijn beurt dreigt ermee dat teams die een uitnodiging hebben gekregen voor Parijs-Nice, zoals Rabobank, maar toch niet deelnemen, niet zullen worden uitgenodigd voor de Tour de France. Voor sponsors is dat de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar. De deelnemers aan de Tour van 2008 worden vrijdag bekendgemaakt. Parijs-Nice start op 9 maart.

Volgens interim-directeur Henri van der Aat van de Rabo Wielerploeg ontstaat er inderdaad een zeer groot probleem als ASO doorzet met het plan. „Want dan zijn alle profteams, ook de Franse, niet gerechtigd om te starten.” En staat een ploeg als Rabo voor de keuze: Tour of WK en Spelen?

Quick.Step-manager Patrick Lefevere reageerde in Belgische kranten dat hij de vete tussen ASO en UCI meer dan beu is. „Deze oorlog is drie jaar aan de gang en wordt steeds ernstiger. Beseffen die partijen niet welke schade ze aanrichten aan de wielerploegen?”