Visa plant grootste beursgang in de VS

Visa maakt zich op voor de grootste Amerikaanse beursgang ooit. De creditcardmaatschappij wil op de beurs van New York ongeveer 18,8 miljard dollar (12,7 miljard euro) ophalen. Visa kiest voor een beursgang ondanks dat met name Amerikanen onder invloed van de hypotheekcrisis op dit moment minder op krediet kopen. Andere bedrijven stellen juist hun beursgang uit vanwege de kredietcrisis. Tot nu toe was de beursgang van de divisie mobiele telefonie van AT&T de grootste beursgang in de VS. Die bracht vorig jaar 10,6 miljard dollar op.

Zakenbanken zullen proberen Visa’s aandelen voor 37 tot 42 dollar aan de man te brengen. Als de vraag groter is dan verwacht, kan Visa 10 procent extra aandelen uitgeven. Het bedrijf heeft nog niet gezegd wanneer de notering ingaat.

Visa geeft steeds meer betaalkaarten uit, omdat consumenten vaker met een creditcard of debetkaart (pinpas) betalen, in plaats van met contant geld. Analisten van Nilsen Report voorspellen dat het aantal transacties met betaalkaarten zal toenemen van 40 procent van alle Amerikaanse transacties in 2005 tot 55 procent in 2011. Dezelfde analisten schatten in dat Visa ongeveer 44 procent van de Amerikaanse creditcards en 48 procent van de debetkaarten uitgeeft. Daarmee is Visa veruit de grootste betaalkaartenmaatschappij in de VS.

Met de beursgang volgt Visa concurrent Mastercard op, die twee jaar geleden 2,4 miljard dollar ophaalde bij zijn beursgang. De aandelen van Mastercard zijn sindsdien vijfmaal zoveel waard geworden. Visa en Mastercard hebben weinig last van de kredietcrisis omdat ze zelf geen geld lenen aan consumenten. Banken die een Visakaart uitgeven, betalen een vergoeding aan Visa. De banken verstrekken vervolgens zelf het geld aan de consument.

Visa is eigendom van een aantal grote banken, zoals Citigroup, Bank of America en JPMorgan Chase. De beursgang levert hun samen circa 10 miljard dollar op.