Verzekeraar houdt kredietbeoordeling

Aandelenbeurzen wereldwijd hebben positief gereageerd op nieuws over de obligatieverzekeraars in de Verenigde Staten. Ook de dollar steeg in waarde.

Gisteren maakte kredietbeoordelaar Standars & Poor’s bekend dat ze afziet van een afwaardering van MBIA, een van de grootste obligatieverzekeraars. Ook Ambac, een andere grote obligatieverzekeraar, lijkt op korte termijn uit de problemen te komen omdat er een reddingsplan klaar ligt.

De obligatieverzekeraars leken de afgelopen weken de nieuwe aanjagers van de kredietcrisis te worden. Deze bedrijven, die garant staan voor in totaal 1.500 miljard euro aan obligatieleningen die Amerikaanse gemeentes uitgeven voor de aanleg van wegen en sporthallen, dreigden door de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt niet meer aan hun verplichtingen te kunnen voldoen.

Kredietbeoordelaars als Standard & Poor’s en Moody’s dreigden daarop de zogeheten triple-A-rating van de verzekeraars te verlagen. Dat zou grote consequenties hebben, omdat veel grote (institutionele) beleggers alleen in de obligatieverzekeraars willen beleggen als die de hoogste waardering hebben. Het had geleid tot oplopende verliezen voor de bankensector, die toch al in grote problemen zit wegens miljardenafwaarderingen op ‘besmette’ hypotheekobligaties.

S&P’s zei gisteren dat MBIA van de lijst is gehaald met bedrijven die een mogelijke afwaardering wacht. MBIA heeft voor 1,6 miljard dollar (1 miljard euro) aan aandelen en voor 1 miljard dollar aan obligaties verkocht om de kapitaalspositie te versterken. MBIA heeft inmiddels de beschikking over 17 miljard dollar om eventuele claims te betalen. MBIA verzekert gemeentelijke obligaties voor in totaal 670 miljard dollar.

Ambac blijft op de lijst van S&P’s staan om mogelijk afgewaardeerd te worden. Dat betekent dat S&P’s de kans dat Ambac niet aan zijn verplichtingen meer kan voldoen op 50 procent schat.

Dat kan snel veranderen. Ambac zou in gesprek zijn met een aantal banken die garant zouden willen staan voor haar verplichtingen. Ambac wil in totaal 3 miljard dollar aan extra geld ophalen om voldoende gewapend te zijn tegen mogelijke claims. Ambac verzekert in totaal voor 555 miljard dollar aan gemeentelijke obligatieleningen.

Meer over de obligatieverzekeraars en de kredietcrisis op www.nrc.nl/kredietcrisis