Van Bommel mag van Bayern niet naar Spelen

Mark van Bommel maakt komende zomer geen deel uit van de Nederlandse voetbalselectie op de Olympische Spelen. Bayern München geeft de middenvelder niet vrij, zo liet bondscoach Foppe de Haan gisteren weten.

De Haan gaf zondagavond in het NOS-programma Studio Voetbal aan dat hij Van Bommel graag mee zou nemen naar China, maar dat hem dat door de leiding van de KNVB is verboden. Van Bommel wil onder leiding van bondscoach Marco van Basten niet meer voor het Nederlands elftal uitkomen. „Als je voor Oranje bedankt, kom je in de zienswijze van de KNVB ook niet in aanmerking voor het tweede Oranje, het olympisch team”, zo vertelde De Haan.

Directeur betaald voetbal Henk Kesler en De Haan voerden gisteren overleg in Zeist. „We hebben een fatsoenlijk gesprek gehad”, aldus De Haan. „Omdat Kesler wilde weten hoe het zit, heeft hij met voorzitter Karl-Heinz Rummenigge van Bayern München gebeld. Rummenigge heeft gezegd dat Bayern Van Bommel niet vrijgeeft. De hele kwestie doet dus niet meer ter zake. Tegen dit besluit van Bayern valt niets in te brengen. Clubs zijn namelijk niet verplicht om dispensatiespelers vrij te geven voor de Spelen.” Voor de Nederlandse clubs heeft de KNVB dit wel verplicht.

Elke nationale voetbalselectie mag voor de Spelen enkele spelers van ouder dan 23 jaar oproepen, om het olympisch elftal aan te vullen.

Een woordvoerster van de KNVB bevestigde de woorden van De Haan. „Voorzitter Joseph Blatter van de FIFA heeft een beroep gedaan aan de Europese clubs om zich meewerkend op te stellen met het oog op de Olympische Spelen. De clubs zijn echter niet verplicht om spelers van boven de 23 jaar af te staan.”

De Spelen vinden plaats van 8 tot 24 augustus. In Europa gaan de meeste voetbalcompetities halverwege augustus van start. Clubs zijn wel verplicht spelers jonger dan 23 af te staan voor de olympische selectie als ze daar om worden gevraagd. (ANP)