Turks-Cyprische leider ziet kans op oplossing voor Cyprus

De verkiezing van Dimítris Christófias als president van Cyprus kan nog dit jaar een oplossing brengen voor het sinds 1974 verdeelde eiland. Maar als het nu niet lukt, kan de verdeling in een Grieks- en een Turks-Cyprisch deel permanent worden. Dat heeft de Turks-Cyprische leider, Mehmet Ali Talat, gisteren gezegd in reactie op de uitslag van de presidentsverkiezing van zondag.

De president van Cyprus is tevens leider van de Grieks-Cyprische gemeenschap. De verdeling van Cyprus vormt een bron van spanning tussen Griekenland en Turkije en een belangrijke hindernis voor de toetreding van Turkije – het enige land dat de zelfverklaarde Turks-Cyprische republiek erkent – tot de Europese Unie.

De communist Christófias heeft beloofd op korte termijn met Talat te gaan praten. Hij en Talat delen dezelfde linkse politieke ideologie en hebben in het verleden vriendschappelijke betrekkingen onderhouden. Zijn voorganger Papadópoulos, die al in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen werd verslagen, speelde een hoofdrol in de Grieks-Cyprische afwijzing in een referendum in 2004 van het vredesplan voor Cyprus van toenmalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan. De Turks-Cyprioten aanvaardden het plan-Annan wel. Sindsdien zit de kwestie-Cyprus muurvast.

„We zijn bereid om een oplossing te vinden voor dit probleem”, zei Talat, leider van de Turkse Republiek Noord-Cyprus. „We zullen flexibel zijn, we zullen in goed vertrouwen te werk gaan en we zullen altijd actief zijn”, zei Talat. Christófias „is tenminste iemand die de rol van de Turks-Cyprische leider in een oplossing niet ontkent en niet weigert de Turks-Cyprische leider te ontmoeten”.

De buitenwereld heeft in reacties op Christófias’ verkiezing eveneens gewezen op de kans voor hereniging. Onder andere de Europese Unie heeft hem opgeroepen geen tijd te verspillen om de kwestie-Cyprus op te lossen. (AP)