Televisie Voorkeur

Emmy Hendriks is 39 weken zwanger van een tweeling als in de nacht de vliezen breken en zij halsoverkop naar het ziekenhuis moet. Daar gaat van alles mis. Dochter Isa komt zwaargehandicapt ter wereld door zuurstofgebrek, zoon Daan wordt dood geboren. In de eerste aflevering van een nieuwe reeks van het programma Missers praat het echtpaar Hendriks met presentator Pieter Jan Hagens over een mogelijke aanklacht tegen het ziekenhuis. Een tweede item gaat over de omstreden rugspecialist Horst Dekkers. Ned. 1, 21.05-21.40u.

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de Nederlandse onderzeeboot O-19 die in 1945 met 56 bemanningsleden aan boord op een rif liep. De onderzeeër doorstond de Japanse aanvallen en is gedurende alle oorlogsjaren in actie geweest. Verder aandacht voor de internationale opslagplaats voor zaden in de permafrost op het eiland Spitsbergen. Ned.1, 17.59-18.45u.

Netwerk. Reportage vanuit Bridgend in Wales, waar het afgelopen jaar een opvallend groot aantal jongeren zelfmoord pleegde. Gesprekken met de moeder van een jongen die de hand aan zichzelf sloeg en met een vriendin van het laatste slachtoffer. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Staatssecretaris Albayrak van Justitie reageert op het rapport van de Raad voor de Strafrechtstoepassing waarin gesteld wordt dat de zogenoemde longstay voor onbehandelbare tbs’ers een verkapte vorm van levenslang is. Andere items: de brand in het Catshuis en de problemen met de tunnel bij Roermond. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Matthijs van Nieuwkerk ontvangt onder anderen Jan Mulder die zijn Ergernissen Top 5 van de maand februari komt toelichten. Verder te gast de „eerste echte deejay van Nederland”, Willem van Kooten. Woensdag is het programma Hoge Bomen Pioniers aan hem gewijd. Tafeldame is actrice Halina Reijn. Ned. 3, 19.30-20.25u.

Het elfde uur. Andries Knevel praat met vicepremier en minister van Financiën Wouter Bos, die reageert op de kritiek op het kabinet-Balkenende IV. En ‘rijdende rechter’ Frank Visser begint aan een nieuw seizoen, waarin hij recht zal spreken over overhangende takken, scheefgezakte schuttingen en bestuurskwesties van de postduivenvereniging. Het gesprek zal ook gaan over zijn wens voor een eigen tv-zender voor de rechterlijke macht. Verder: Sander de Kramer over de daklozenkrant. Ned.2, 21.15-22.00u.

Pauw en Witteman. Aan tafel zit Ernst Daniël Smid die zal vertellen over Kaaskoppen en Waterlanders, het programma over de vaderlandse geschiedenis dat sinds 13 februari elke woensdag te zien is op Nederland 2. Het gesprak zal ook gaan over de wereldpremière van Sgt. Pepper, the opera, waarin Smid een hoofdrol vertolkt. Ned.1, 23.00-23.55u.

Documentaire

This world; Diamonds and justice. Charles Taylor, voormalig president van Liberia, staat terecht voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hij wordt ervan beschuldigd dat onder zijn bewind tal van misdaden tegen de menselijkheid zijn gepleegd: amputaties, verkrachting, het inzetten van kindsoldaten en plundering. Met de opbrengst van zijn diamantmijn zou hij bovendien rebellen in buurland Sierra Leone hebben gesteund. Zelf noemt hij zich slachtoffer van een neokoloniale samenzwering. BBC 2, 20.00-20.30u.

Eén wereld: Race tegen de tijd. Britse documentaire over de 19-jarige Stuart Wickison die aan de ziekte van Duchenne lijdt. Deze ongeneeslijke spierziekte treft één op de 3500 jongens. Langzaam raken Stuart’s spieren verlamd, tot hij niet meer zal kunnen ademhalen. Werken aan een toekomst lijkt zinloos. Toch verlaat Stuart de veilige omgeving van zijn school voor speciaal onderwijs om kunstgeschiedenis te gaan studeren. België 1, 21.30-22.05u.

Horizon: Professor Regan’s Supermarket Succes. Vooral zuivelproducten staan tegenwoordig bol van de gezondheidsclaims. En ze verwijzen allemaal naar wetenschappelijk onderzoek dat zou hebben aangetoond dat het werkt. De nieuwste rage is die van de bifidobacteriën (of probiotica) die zouden zorgen voor meer weerstand. Tv-dokter professor Lesley Regan legt uit wat vage termen als organisch en probiotica eigenlijk betekenen en gaat na of de claims wel waargemaakt worden. BBC 2, 22.00-22.50u.

Informatief

Soeterbeeck: Doe het zelf in liefdadigheid. Kun je als particulier werkelijk iets doen tegen armoede en ellende of kun je dat beter overlaten aan grote organisaties als Cordaid en Oxfam Novib? Presentator Pauline Kuijper praat met particulier initiatiefnemer Marja van Leeuwen, journalist en particulier initiatiefnemer Dick Wittenberg en Mirjam Vossen, die een boek schreef met ‘tips voor doe-het-zelvers’. Ned. 2, 17.10-17.35u.

Opsporing verzocht. Met onder meer een gewapende overval in een huis in Waspik en een dodelijke schietpartij in Rotterdam-West. Ned.1, 21.40-22.25u.

’t Zal je maar gebeuren. Reportage van Willem van Schaaijk en Herman Haan over de ouders van Jason Kent, een man die verdacht wordt van moord. Ned.2, 22.50-23.25u.

sport

RTL Voetbal. Liveverslag van wedstrijden in de kwartfinale van het KNVB Bekertoernooi: Haarlem-Heracles en FC Dordrecht-Roda JC. RTL 7, 18.00-23.00u.

amusement

Desperate housewives: Now you know. Eerste afl. van de vierde reeks. Met o.a. Teri Hatcher en Eva Longoria. Net 5, 20.30-21.25u.