Servië ‘blijft het noorden van Kosovo regeren’

Servië zal volgens premier Vojislav Koštunica delen van Kosovo blijven regeren waar „loyale burgers” nog steeds op de regering in Belgrado rekenen. De EU wil bij de vestiging van haar missie in Kosovo het noorden, waar de grootste concentratie van Kosovo-Serviërs leeft, tot midden juni mijden.

Koštunica zei gisteren dat Servië „alles” doet om in de noordelijke regio rond de stad Mitrovica zijn gezag te handhaven. Hij kreeg daarbij de steun van de bezoekende Russische vicepremier Dmitri Medvedev, die vrijwel zeker zondag tot president wordt gekozen. Medvedev noemde Servië een staat „waarvan de jurisdictie zich uitstrekt over het hele grondgebied”, dus inclusief Kosovo.

De EU, die een missie in Kosovo vestigt waar Servië zich tegen verzet, zal haar politiemannen en juristen die naar Kosovo worden gestuurd, voorlopig niet naar Mitrovica en omstreken sturen. Dat zei gisteren de Franse generaal Yves de Kermabon, de leider van de missie. Pas „over vier maanden, midden juni” zullen de Europese politiemannen, rechters en aanklagers naar de regio Mitrovica gaan, zei hij. Dat „geeft ons een beetje tijd om te zien hoe de situatie zich ontwikkelt”, aldus de generaal. „We moeten nog wat afwachten”, zei hij, en zien hoe „onze politieke leiders” banden kunnen aanknopen met lokale Servische leiders”.

„Deze missie heeft het doel minderheden, de bewegingsvrijheid en cultureel erfgoed te beschermen en ervoor te zorgen dat iedereen in vrede kan leven”, zo zei de generaal. Hij wees op het feit dat in december noch de Serviërs, noch de Russen, zich hebben verzet tegen de plannen voor een EU-missie. „Integendeel, ze hebben er zelf om gevraagd”.

De demonstraties van Kosovo-Serviërs in Mitrovica tegen de onafhankelijkheid van Kosovo en tegen de EU gingen gisteren door. Daarbij werden vlaggen van de EU verbrand. Bij de grens tussen Kosovo en Servië vielen honderdvijftig Servische betogers Kosovaarse politiemannen aan met molotovcocktails, stenen en flessen. Daarbij werden negentien politiemannen gewond.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet gisteren weten dat „we doorgaan met pogingen met zowel de Russen als de Serviërs samen te werken”. „Maar ik geloof dat het voor iedereen duidelijk moet zijn dat Kosovo nooit meer deel van Servië zal uitmaken”, aldus een woordvoerder.

De Servische president Boris Tadic protesteerde gisteren bij Dmitri Medvedev tegen de verslaggeving op de Russische televisie over een Servische betoging. Daarbij werd gesteld dat de in 2003 vermoorde Servische premier Zoran Djindjic „een marionet van het Westen” was die „het verdiende te worden vermoord”. (VIP, Reuters)