Schuurwoning mag in Enschede

De gemeente Enschede wil het wonen in boerenschuren mogelijk maken. Volgens wethouder Jelmer van der Zee (milieu, leefomgeving en buitengebied, GroenLinks) worden mooie schuren op het platteland „door de hoge kosten niet onderhouden” en zakken ze in elkaar. „We geven toestemming voor een woonfunctie als de schuur wordt opgeknapt en goed past in het landschap”. Het plan maakt deel uit van een „nieuwe visie” op het tienduizend hectare grote buitengebied van Enschede. Te lang heeft het bestemmingsplan „wenselijke ontwikkelingen” op het Twentse platteland onmogelijk gemaakt, aldus de wethouder. „Er mag niks.” De restrictieve cultuur onder Nederlandse gemeenten wordt gevoed door „angst voor verrommeling”. Volgens Van der Zee wordt de verrommeling daardoor juist groter. (NRC)

Lees de ‘plattelandsstijlgids’ via buitenkans.enschede.nl