Roertunnel blijft met kinderziektes kampen

De 2,4 kilometer lange Roertunnel van de A73-Zuid in Roermond is vanochtend in de spits opnieuw gesloten. De tunnel ging zowel aan de noordkant als de zuidkant drie kwartier lang dicht, omdat de verlichting was uitgevallen, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat Limburg. Hij zei ook dat de tunnel last heeft van „binnensijpelend water”.

Sinds de opening van de Roertunnel en de 400 meter lange tunnel bij Swalmen, vorige week maandag, hebben zich meerdere storingen voorgedaan. Zo stond er op de dag van de opening een file van tien kilometer voor de tunnel van Swalmen, nadat de camera’s in de tunnel uitvielen en de slagbomen automatisch omlaag gingen. Dezelfde dag naderde een te hoge vrachtwagen de Roertunnel, waarna de veiligheidssystemen de tunnel sloten. Komende weekeinde volgt een onderzoek naar de storingen.

Volgens de woordvoerder van Rijkswaterstaat Limburg zijn de storingen het gevolg van „kinderziekten”. Hij zegt dat „alle systemen” in beide tunnels voor de opening uitvoerig zijn getest, in samenwerking met de brandweer. „Alle testresultaten waren positief”. De tunnels hadden op 1 januari dit jaar open moeten gaan, maar de aannemer slaagde er niet in het project tijdig op te leveren. In beide tunnels moet nog worden gewerkt. Pas een van de twee rijstroken is open en de maximumsnelheid is 70 kilometer per uur.

Volgens Rijkswaterstaat zijn de voortdurende afsluitingen ook het gevolg van de strenge eisen van de nieuwe Europese tunnelwet. Bij elke storing in de software van de veiligheidssystemen gaan de tunnels onverbiddelijk dicht. De tunnels van de A73 zijn de eerste die aan de nieuwe richtlijnen voldoen. De andere tunnels in Nederland volgen de komende jaren.

Een woordvoerder van het ministerie van Verkeer en Waterstaat vertelt dat de Nederlandse tunnels weinig aanpassingen behoeven omdat ze „bijvoorbeeld door de gescheiden tunnelbuizen” al „heel veilig” zijn.

Het probleem van het „doorsijpelende water” in de Roertunnel is volgens de woordvoerder van Rijkswaterstaat klein. „Er is geen sprake van een echte lekkage”, legt hij uit. De komende weken zal het probleem worden opgelost, onder meer door de aanleg van een nieuw drainagesysteem.