Raad: levenslang verblijf `hopeloze` tbs`er aanpassen

Amsterdam, 26 febr. Het huidige zogenoemde longstaybeleid voor tbs`ers die `onbehandelbaar` zijn, moet worden aangepast. Dat adviseert de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) aan staatssecretaris Albayrak (Justitie, PvdA). Een woordvoerder van het ministerie bevestigde vandaag berichtgeving in de Volkskrant met deze strekking. Onder anderen enkele advocaten stellen dat sommige tbs`ers ten onrechte `onbehandelbaar` worden genoemd en met plaatsing op een longstay-afdeling een verkapte vorm van levenslang krijgen. Het aantal tbs`ers dat longstay heeft `gekregen`, is de laatste jaren fors gegroeid. De RSJ wil dat er door een rechter wordt gekeken of een `hopeloze` tbs`er op een longstayafdeling wordt geplaatst. In de huidige situatie beslist de minister van Justitie.