Prijs tarwe stijgt kwart in één dag

De prijs van tarwe is gisteren in een dag tijd met bijna een kwart gestegen. Op de graanbeurs in Minneapolis noteerde de tarweprijs 4,75 dollar hoger op 24 dollar (16 euro) per bushel (ruim 35 liter).

De enorme stijging, de grootste stijging in een dag ooit, wordt veroorzaakt door een aankondiging van de Kazachse regering om exporttarieven op zogenoemd zomertarwe in te voeren. De regering wil zo garanderen dat inwoners van Kazachstan voldoende tarwe voor een redelijke prijs houden. Eerder voerden Rusland en Argentinië al exporttarieven in.

Kazachstan is een van de grootste exporteurs van zomertarwe ter wereld. Het graan uit Kazachstan heeft een hoog proteïne- en glutengehalte en is daarmee van dezelfde hoge kwaliteit als het graan uit Noord-Amerika. Het wordt gebruikt voor brood. De tarweprijs is het afgelopen jaar fors opgelopen, mede als gevolg van dramatisch slechte oogsten in Australië, Canada en Europa door slecht weer.

Ook op andere termijnmarkten steeg de graanprijs fors. In Chicago bereikte graan een top van 11,99 dollar per bushel. Sinds januari 2008 is de tarweprijs verdubbeld, sinds februari 2007 is de prijs verviervoudigd. De hogere tarweprijzen zorgen wereldwijd voor toenemende inflatie van voedselprijzen.

Grondstoffenanalist Paul Braks van de Rabobank legt uit dat de vraag naar tarwe al enkele jaren hoger is dan het aanbod. „Dat wordt veroorzaakt door de vleesproductie in de ontwikkelende landen, waarvoor veel graan als veevoer nodig is. Ook graan als biobrandstof is in opmars en zorgt voor een vraagstijging. Tenslotte neemt ook de mondiale vraag naar hoge kwaliteit tarwe toe omdat er meer brood gegeten wordt.” Volgens Braks zijn de voorraadniveaus als gevolg van de hogere vraag gedaald van vier maanden in 2000 naar twee maanden nu.

Braks van de Rabobank verwacht dat na de zomer de grootste druk op de prijsstijgingen wat zal afnemen omdat er 5 procent meer areaal is. En anders dan vorig jaar lijkt de oogst in Australië veel beter te zijn omdat het voor het inzaaien geregend heeft.

Beleggers verwachten dat de inflatie onder druk van de stijgende grondstofprijzen, zoals olie en metaalertsen, zal stijgen. De inflatie in de VS bedraagt nu 4,3 procent, in de Europese Unie is die 3,2 procent.

Lees meer over voedselprijzen via nrc.nl/voedselprijzen