Poor mans pie

Zodra je over de grens bent in Frankrijk of in Italië, valt me altijd weer op dat het eten meteen zo goed is. Zo Frans, zo Italiaans. Als ik in Engeland ben, moet ik enorm mijn best doen om eetzin te ontwikkelen. Toch komt deze week de Engelse keuken ook aan de beurt. Al was het maar omdat we zo’n heerlijk recept hebben van een puur Engelse pastei.

De Engelse keuken is beroemd om zijn toetjes en berucht om het lamsvlees met mintsaus. De Engelsen lijken een weinig avontuurlijke keuken te hebben – zelf zeggen ze dat de kwaliteit van de ingrediënten zo hoog is dat extra kruiden niet nodig is. Wel doen ze leuke dingen met drank in eten (brandy-butter voor bij de rum-doordrenkte plumpudding), of zoals in dit recept iets met madeira, het gerecht is losjes gebaseerd op de traditionele Engelse Shepherd’s Pie, de poor mans pie en is ook heel goed te maken voor kinderen.

In Cornwall wordt de pie ook kant en klaar verkocht, in plastic verpakt maar altijd met dezelfde ingrediënten: ui, doperwtjes, worteltjes, kalfs- of rundvlees, ei en aardappelen.

Voor 6 personen:

1 pond kleine gehaktballetjes (iets groter dan soepballetjes,

4 cm doorsnee)

3 grote uien, fijngehakt

1 grote pot of blik met gekookte worteltjes/doperwtjes

2 ons champignons

sap van een halve citroen

10 cl madeira

2 hardgekookte eieren, in plakjes

1 kg aardappelpuree (eventueel geraspte kaas)

Bak de zelfgemaakte of kant-en-klaar gekochte, gehaktballetjes in de boter rondom bruin.

Fruit de ui en kook de ongewassen champignons enkele minuten in zout water.

Neem een grote ovenschaal en vet die in met margarine in. Meng de gehaktballetjes, uitgelekte champignons, gefruit ui, peterselie en wortel/doperwtjes mengsel met het citroensap en de madeira. Dek af met de plakjes ei en daarop de puree. Twintig minuten in een hete oven (200 graden Celsius of stand 5) tot zich een mooi korstje op de puree heeft gevormd.

Wat van de Engelsen niet mag, maar wat wij wel af en toe doen is de pastei met geraspte kaas bedekken - dan krijg je een heerlijke puree/kaaskorstje.

Toetje Engeland is dan beroemd om zijn toetjes: over het algemeen zijn dat niet echt lichte nagerechten. Trifles en crumbles zijn heel Engels maar te zwaar als nagerecht bij de pastei. Probeer eens een tipsycake. Plakjes cake bestrijken met aardbeienjam, met sherry besprenkelen en afmaken met een custard. Laat voor kinderen de sherry achterwege.

Morgen: spaghetti alle vongele uit Italië.

Janneke Vreugdenhil is met vakantie.

Praat mee over dit recept op nrcnext.nl/koken