Opvang voor junks in onze buurt? Dat gaat mooi niet door

Burgemeester en brandweer in Den Bosch speculeren openlijk over brandstichting in een gepland ‘junkhostel’.

Die situatie is niet uniek voor deze ene Bossche wijk.

Het gebouw in Den Bosch waar junks zouden worden opgevangen, is volledig afgebrand. De tijdelijke bewoners waren niet aanwezig toen de brand uitbrak. Foto Merlin Daleman Nederland, Den Bosch, 25-02-08 De resten van het pand dat vrijdag j.l. afbrandde. Gemeente Den Bosch wilde er een opvang centrum voor dakloze en drugsverslaafde van maken. © Foto Merlin Daleman branden schade ruines Daleman, Merlin

Het triomfantelijke gejuich van de bewoners van Kruiskamp is achteraf misschien wel het schokkendst. Wij hebben gewonnen! De gemeente wil een ‘junkhostel’ voor daklozen in hun buurt vestigen? Mooi niet. Niks mee te maken dat het een democratisch genomen besluit is. Wij zijn tegen, dus roepen wij op woensdagavond tegen de burgemeester dat de boel in de fik moet. En vrijdagnacht gáát de boel in de fik. Zo, ook weer klaar. Voorlopig geen junkhostel in Kruiskamp.

De technische recherche onderzoekt nog wat de oorzaak van de brand is die het pand aan de Churchilllaan in Den Bosch-West heeft verwoest. Burgemeester Ton Rombouts (CDA) en de brandweer durven er nu al hardop over te speculeren: brandstichting. Daarmee is het eigenrichting door burgers die het ergens niet mee eens zijn.

Willem de Haan, hoogleraar criminologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, wil het pas zo noemen als het bewijs voor brandstichting is geleverd. Maar dan, zegt hij, past het in een patroon dat vaak wordt gezien in volksbuurten als Kruiskamp, waar mensen zich achtergesteld voelen en wantrouwen koesteren tegen alles en iedereen, zéker de overheid. Met wetten en regels uit Den Haag of het stadhuis hebben zij niks te maken. Zij maken hun eigen wetten en regels. Die kunnen heel effectief zijn.

Zo bekogelden bewoners van de Haagse Schilderwijk in 2005 raadsleden en politieagenten met eieren en stenen omdat de gemeente een gebruikersruimte voor harddrugsverslaafden in hun buurt wilde vestigen. Kort daarna dreigden bewoners van Katendrecht in Rotterdam met brandstichting toen er bij hen in de buurt een internaat voor ex-prostituees zou komen. Het internaat kwam er niet. In 2007 zouden er vijf verslaafde prostituees in de Tilburgse wijk Fatima komen wonen. Een van de bewoners was zo boos dat hij de wethouder aan haar haren trok.

Woensdagavond kwamen tweehonderd bewoners van Kruiskamp naar de informatiebijeenkomst over het junkhostel. De emoties liepen hoog op. De politie ging extra surveilleren in de wijk. De eigenaar van het pand aan de Churchilllaan, woningcorporatie Brabant Wonen, waarschuwde de drie bewoners – kraakwachten – voor mogelijke brandstichting.

Zij waren niet thuis toen in de nacht van vrijdag op zaterdag de brand uitbrak. Niemand kan vertellen of ze wisten dat de brand voor vrijdagnacht was gepland.

Zaterdagmiddag stonden bewoners van Kruiskamp te klappen en te lachen bij de rokende puinhopen van het pand. Slopers waren al aan het werk om de boel op te ruimen. Gisteren was het er rustig. Er zijn inmiddels hoge hekken gezet om de zwartgeblakerde stukken hout, glas en ijzer. Buurtbewoonster Els van Grinsven zegt, met tranende ogen door de nog steeds penetrante rooklucht, dat „eigen rechter spelen natuurlijk niet mag”. Maar ze begrijpt het verzet tegen het junkhostel heel goed. Ze wijst naar de drie basisscholen in de buurt, waarvan er één pal naast de afgebrande resten staat. Het speelkwartier is net begonnen. Kleuters rennen over het schoolplein. Van Grinsven: „Verslaafden zo dicht bij de kinderen plaatsen, dat moet je niet doen”.

Buurtbewoner Bert staat met twee vrienden ook bij de puinhopen in de Churchilllaan te kijken. Ook hij keurt brandstichting af, natuurlijk, wie kan daar nou vóór zijn. Daarna vraagt hij zich af hoe het gemeentebestuur zich in het hoofd heeft gehaald om hier een opvangcentrum voor verslaafde daklozen te vestigen.

Bewoners van Kruiskamp zijn ook kwaad dat ze geen inspraak hebben gehad bij het besluit van het gemeentebestuur. Wethouder Jetty Eugster (participatie en zorg, CDA) van Den Bosch zei vorige week al in het Brabants Dagblad dat ze dat begreep. Maar als de gemeente het had gevraagd, dan was iedereen tégen geweest. En dat zei burgemeester Rombouts vorige week ook al. „Mensen willen nooit zoiets in hun wijk, dat hoor ik altijd. Maar als het eenmaal loopt, blijkt eigenlijk altijd al snel dat er weinig tot geen problemen zijn.”

Vestiging van een junkhostel op een industrieterrein, wat de buurt woensdagavond voorstelde, vond het gemeentebestuur geen goed idee. Er zouden overigens nóg vier of vijf hostels komen. Bij elkaar moeten er ongeveer 150 verslaafden worden opgevangen, verspreid over Den Bosch. Er zal in elk geval gezocht worden naar een nieuwe locatie in Kruiskamp.